Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

STU ponúkla envirorezortu spoluprácu pri riešení gudrónových jám

Na archívnej snímke miesto skládky Gudrónové jamy v obci Predajná 29. júla 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Univerzita má podľa hovorcu STU kapacity a odborné zázemie na riešenie envirozáťaže v Predajnej.

Bratislava 25. januára (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) ponúkla Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR spoluprácu pri riešení gudrónových jám v obci Predajná v okrese Brezno. Na reakciu envirorezortu čaká. Pre TASR to uviedol hovorca STU Juraj Rybanský.

"Išlo by o podobný model spolupráce, aký už STU má s ministerstvom vnútra pri odstraňovaní PCB látok v Strážskom, založený na dohode o partnerstve," priblížil Rybanský.

Univerzita má podľa Rybanského kapacity a odborné zázemie na riešenie envirozáťaže v Predajnej. Podotýka, že je to úloha na viac rokov. "Musí sa vyriešiť otázka vody nad gudrónmi a následne navrhnúť technické riešenie ich likvidácie," skonštatoval.

Ministerstvo životného prostredia zrušilo vlani verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v obci Predajná. Dôvodom bolo, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschopnosti. Vodohospodárska výstavba v súčasnosti vykonáva odborný technicko-bezpečnostný dohľad gudrónových jám. O jeho výsledkoch je MŽP informované.

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Tieto jamy nad obcou Predajná vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.