Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

STU pri prijímacom konaní zvýši dôraz na znalosť jazyka štúdia

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Počet zahraničných študentov na STU v ostatných akademických rokoch značne vzrástol.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave bude klásť zvýšený dôraz na znalosť jazyka pri prijímacom konaní na štúdium študijných programov uskutočňovaných v slovenskom aj v anglickom jazyku. Chce tak udržať vysokú kvalitu štúdia a prispieť k čo najefektívnejšiemu využitiu finančných prostriedkov, vrátane dotácie zo štátneho rozpočtu. Informovala o tom STU na svojom webe.

Počet zahraničných študentov na STU v ostatných akademických rokoch značne vzrástol. "Osobitne sa to týka štúdia študijných programov uskutočňovaných v slovenskom jazyku, ktoré je v dennej forme štúdia bezplatné. Táto pozitívna skutočnosť však priniesla aj zvýšenie počtu uchádzačov a následne prijatých študentov, ktorí neovládajú slovenský jazyk na takej jazykovej úrovni, aby dokázali zvládnuť náročné štúdium odborných predmetov v slovenskom jazyku," uvádza sa na webe univerzity. Nedokážu tak spĺňať nároky, z ktorých univerzita nechce a z dôvodu zabezpečovania kvality vysokoškolského štúdia ani nemôže zľaviť. "Mnohí študenti preto štúdium na STU predčasne skončia, čo pre nich znamená stratu času a pre univerzitu zasa financií, ktoré tak boli vynaložené zbytočne," vysvetlil prorektor pre vzdelávanie a starostlivosť o študentov Mikuláš Bittera.

Aby k výrazným úbytkom študentov, spôsobeným nedostatočnou znalosťou jazyka v budúcnosti neprichádzalo, rozhodla sa STU pristúpiť k opatreniu, ktoré by ich malo obmedziť. "Od akademického roku 2023/2024 bude STU v rámci prijímacieho konania na všetky študijné programy uskutočňované v slovenskom aj v anglickom jazyku požadovať doklad o znalosti jazyka, v ktorom sa bude študijný program uskutočňovať, aspoň na úrovni B1," povedal Bittera. Ako ďalej vysvetlil, v prípade študijných programov uskutočňovaných v slovenskom jazyku sa za takýto doklad považuje aj vysvedčenie o maturitnej skúške zo slovenského jazyka alebo z českého jazyka.

Požadovanú úroveň znalostí slovenského jazyka môžu zahraniční uchádzači o štúdium nadobudnúť aj v Jazykovom centre STU, ktoré ponúka jazykovú a odbornú prípravu na vysokoškolské štúdium v slovenskom jazyku pre zahraničných študentov. Vzhľadom na vysoké nároky na štúdium technických študijných programov na STU je však potrebné absolvovať jazykovú a odbornú prípravu ešte pred samotným prijatím na štúdium.