Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

STU pripravila opatrenia pre študentov zasiahnutých vojnou

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity. Foto: TASR Jaroslav Novák

Všetkým zahraničným študentom v núdzi, ktorí o požiadajú o pomoc STU cez AIS, udelí univerzita štipendiá na podporu štúdia na STU z vlastných zdrojov vo výške 200 eur.

Bratislava 2. marca (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave pre zahraničných študentov zasiahnutých vojnou pripravila viacero opatrení. Krízový štáb STU ich prijal na svojom zasadnutí v utorok 1. marca na základe zosumarizovaných požiadaviek a potrieb študentov zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. Informuje o tom STU na svojom webe.

Všetkým zahraničným študentom v núdzi, ktorí o požiadajú o pomoc STU cez AIS, udelí univerzita štipendiá na podporu štúdia na STU z vlastných zdrojov vo výške 200 eur. Štipendium sa dá vyplácať len na slovenské účty a je možné poskytnúť ho aj opakovane.

Pre všetkých zahraničných študentov postihnutých aktuálnymi vojnovými udalosťami, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu zaplatiť za ubytovanie, garantuje STU v letnom semestri akademického roku 2021/2022 ubytovanie aj naďalej. Zároveň bude akceptovať odklad platby bez akýchkoľvek sankcií. Univerzita bude hľadať spôsoby, ako zmierniť dosah aktuálnej situácie na štúdium týchto študentov.

STU už ponúkla štátnym orgánom využitie účelového zariadenia Gabčíkovo na dočasné ubytovanie vojnou ohrozených ukrajinských občanov vrátane rodín s deťmi.

Univerzita sa bude snažiť o zjednodušenie podmienok prijímania na štúdium pre študentov z vojnou postihnutých oblastí do budúcna, aj pri problémoch s preukazovaním predchádzajúceho vzdelania. Tým, ktorí budú chcieť, respektíve budú musieť zmeniť miesto štúdia, poskytne možnosť prestupu na štúdium na univerzite.

STU upozorňuje, že neakceptuje žiadne náznaky akýchkoľvek foriem neznášanlivosti medzi národmi, etnikami, rasami a náboženstvami. Porušenie týchto pravidiel môže viesť až k vylúčeniu zo štúdia.

Pre študentov je zriadená študentská krízová linka stuhelpsukraine@googlegroups.com, kde komunikujú priamo študenti a koordinujú väčšinu foriem pomoci. V prípade vážnejších problémov môžu vojnou postihnutí študenti písať aj na ukrajina@stuba.sk.