Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

STU sa stala členom združenia Inteligentná mobilita Slovenska

Areál Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Združenie chce byť súčasťou podporného prostredia a aktívne pôsobiť v prospech rozvoja inteligentnej mobility na Slovensku.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa stala členom záujmového združenia Inteligentná mobilita Slovenska (Smartmobility Slovakia). Zakladateľskú zmluvu podpísal poverený rektor Oliver Moravčík za účasti dekana strojníckej fakulty Ľubomíra Šooša, koordinátora za STU. Informuje o tom STU na svojom webe.

Združenie chce byť súčasťou podporného prostredia a aktívne pôsobiť v prospech rozvoja inteligentnej mobility na Slovensku. Ide o platformu spolupráce subjektov súkromného, akademického a verejného sektora a občianskej spoločnosti, ktoré sa angažujú v oblasti mobility alebo ju aktivitami ovplyvňujú.

Vytvorením platformy chcú 14 zakladajúci partneri rozvíjať pomocou komplexného prístupu ambície zlepšovať verejnú politiku v oblasti mobility a akcelerovať inovácie v doprave. Ide napríklad o počet registrovaných patentových prihlášok, podiel zamestnancov vo vede, výskume a inováciách v dopravnom strojárstve a mobilite ako celku v porovnaní s krajinami V4 a aj strednou a východnou Európou.

Aktivity združenia môžu zlepšiť potenciál zapojenia slovenských subjektov do medzinárodných projektov priamo riadených programov EÚ, ako je napríklad Horizont 2020 či Horizont Europe.