Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Na STU sa konala Chemshow, zúčastnili sa na nej stovky stredoškolákov

Na snímke účastníci podujatia Chemshow 2023 - prednášky a pokusy zo sveta chémie v priestoroch Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU 27. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Stredoškolákom poskytovali informácie učitelia, vedecko-výskumní pracovníci, ale aj študenti fakulty, ktorí sa podieľali na spoluorganizovaní.

Bratislava 27. júna (TASR) - Prednášky zo sveta chémie podávané populárnou formou, praktické ukážky pomocou pokusov a súťaž pre účastníkov boli súčasťou Chemshow, ktorú v utorok organizovala Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (FCHPT STU) v Bratislave. Zúčastnilo sa na nej okolo 800 stredoškolákov. Hlavnou myšlienkou bolo predstaviť fakultu a ukázať, ako je chémia všade okolo nás.

"V rámci dňa chceme priblížiť študentom stredných škôl chémiu nielen teoretickou formou, ale aj ukázať zaujímavé a zábavné ukážky chémie," uviedol dekan fakulty Anton Gatial. Stredoškolákom poskytovali informácie učitelia, vedecko-výskumní pracovníci, ale aj študenti fakulty, ktorí sa podieľali na spoluorganizovaní.

Na snímke účastníci podujatia Chemshow 2023 - prednášky a pokusy zo sveta chémie v priestoroch Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU 27. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


FCHPT je jediná fakulta na Slovensku, kde je podľa dekana možné študovať chémiu v širokom rozsahu prakticky vo všetkých oblastiach života. "U nás je možné študovať chémiu ako prírodnú vedu, no sme jedinou fakultou, ktorá poskytuje vzdelanie aj v oblasti chemického inžinierstva a chemických technológií," zdôraznil dekan.

Ako uviedol Gatial, na fakulte prevládajú ženy. Ich podiel sa pohybuje okolo 70 percent. Práca v oblasti ťažkej chémie a technológiách je podľa neho tradične považovaná za doménu mužov, ale laboratórna práca a výskum môže byť to, čo ženy viac priťahuje v súvislosti so štúdium na FCHPT. Vedecký pracovník Peter Bakaráč dodal, že vo vedecko-chemickom prostredí rozhoduje odbornosť a nie pohlavie.