Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

STU žiada o posúdenie súladu vnútorného systému zabezpečovania kvality

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Súčasťou procesu bude aj posúdenie súladu 323 študijných programov a 34 odborov habilitačných konaní a inauguračných konaní so štandardmi agentúry.

Bratislava 3. januára (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave poslala v zákonnej lehote Slovenskej akreditačnej agentúre pre vysoké školstvo (SAAVŠ) žiadosť o posúdenie súladu vnútorného systému zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. Po jeho posúdení bude STU oprávnená sama vytvárať, upravovať a uskutočňovať študijné programy v súlade s vlastným vnútorným systémom zabezpečovania kvality. Informuje o tom STU na svojom webe.

STU poslala žiadosť o posúdenie súladu vnútorného systému zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania agentúre 20. decembra. Súčasťou procesu bude aj posúdenie súladu 323 študijných programov a 34 odborov habilitačných konaní a inauguračných konaní so štandardmi agentúry. "Práce na zosúlaďovaní si vyžadovali veľké množstvo energie a času, až na pár drobností sme ich zvládli a s posudzovaním vnútorného systému zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania by sme nemali mať problémy," povedal prorektor pre vzdelávanie a starostlivosť o študentov STU Mikuláš Bittera.

Do konca augusta 2022 museli vysoké školy zosúladiť svoje vnútorné systémy zabezpečovania kvality, študijné programy, habilitačné a inauguračné konania, ktoré chcú naďalej uskutočňovať, so štandardmi vydanými agentúrou a o tejto skutočnosti mali agentúru informovať. Následne mali ďalšie štyri mesiace na to, aby požiadali agentúru o posúdenie vnútorného systému zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. "V nasledujúcom období agentúra určí pracovnú skupinu, ktorá bude posudzovať vnútorný systém zabezpečovania kvality na STU na základe predložených podkladov, informácií získaných návštevou STU, dostupných údajov a konzultácií so zainteresovanými osobami. Celý proces by mal trvať jeden rok odo dňa začatia konania," priblížili na webe univerzity.

"Kladný výsledok posúdenia vnútorného systému zabezpečovania kvality bude pre STU znamenať, že si budeme môcť kreovať, upravovať, ale najmä realizovať vlastné študijné programy v tých študijných odboroch a stupňoch, na ktoré budeme mať oprávnenie podľa rozhodnutia agentúry," uzavrel Bittera.