Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študent Gurňák získal 3. miesto na celosvetovej súťaži Regeneron ISEF

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Do súťaže, ktorá sa konala v dňoch 8.–13. mája v meste Atlanta v americkom štáte Georgia, sa tento rok zapojilo 1750 mladých vedcov z viac ako 60 krajín sveta.

Atlanta/Bratislava 17. mája (TASR) - Slovenský stredoškolák Matej Gurňák získal minulý týždeň na celosvetovej projektovej súťaži stredoškolákov Regeneron ISEF (International Science and Engineering Fair) v americkom meste Atlanta tretie miesto vo svojej kategórii s projektom Vývoj komplexného bezpilotného leteckého systému. TASR o tom v pondelok informoval Ján Nemec, koordinátor projektov Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET).

"Cesta do USA bola pre mňa veľmi cennou životnou skúsenosťou. Na súťaži som stretol veľa podobne zmýšľajúcich ľudí odhodlaných zlepšiť svet, v ktorom žijeme. Tiež som zistil, že pôvod nie je žiadnou prekážkou pri spolupráci na vedeckých projektoch," povedal Gurňák, študent Gymnázia Jura Hronca v Bratislave.

ISEF bol podľa jeho slov omnoho viac ako súťaž, bol to "týždeň plný aktivít a zážitkov". "Tie ma utvrdili v tom, že veda je kľúčová pre našu spoločnú budúcnosť," povedal stredoškolák.

Vysvetlil, že samotné hodnotenie projektov bolo realizované formou osobných rozhovorov s jednotlivými porotcami. Tretie miesto v konkurencii ďalších 80 projektov vo svojej kategórii Strojárska technológia: statika a dynamika (Engineering Technology: Statics And Dynamics – ETSD) označil za veľký úspech a ocenenie takmer ročnej práce.

"Je to taktiež povzbudením do ďalšej práce na podobných projektoch, ktoré chcem realizovať počas štúdia na univerzite," dodal

Do súťaže, ktorá sa konala v dňoch 8.–13. mája v meste Atlanta v americkom štáte Georgia, sa tento rok zapojilo 1750 mladých vedcov z viac ako 60 krajín sveta. Slovenskú republiku reprezentovali okrem Gurňáka i ďalší finalisti Festivalu vedy a techniky AMAVET z roku 2021 Laura Ivančová a Katarína Fabuľová projektom Porovnanie komerčných a prírodných dezinfekčných prípravkov a ich vplyv na mikroorganizmy.

"Prestíž súťaže Regeneron ISEF spočíva aj v poskytovaní odmien, napríklad štipendií, špeciálnych pobytov a finančných ocenení, v celkovej výške viac ako päť miliónov dolárov," napísal Nemec.

Prvý ročník tejto súťaže sa konal v roku 1950. Od roku 1997 do 2019 bol finančne podporovaný spoločnosťou Intel a od roku 2020 spoločnosťou Regeneron.