Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študenti Fakulty priemyselných technológií sa zabarikádovali v škole

Študenti Fakulty priemyselných technológií v Púchove sa 12. októbra 2012 zablokovali v priestoroch fakulty. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Minister školstva vníma celú situáciu ako negatívny signál smerom k univerzite, čiže aj k samotným študentom.

Púchov 12. októbra (TASR) – Napätie medzi rektorátom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) a Fakultou priemyselných technológií (FPT) v Púchove pokračuje. Podľa prodekanky FTP Dariny Ondrušovej, vedenie TnUAD zablokovalo fakultnú internetovú stránku, čím znemožnilo prístup študentov k informáciám. Študenti sa zablokovali v priestoroch FPT.

"Na univerzitnej internetovej stránke zverejnil rektor ďalší príkaz, ktorý je v rozpore so zákonom. Nariaďuje v ňom rešpektovať ho ako dekana FPT, za ktorého sa sám seba ustanovil s tým, že bude riešiť všetky pracovno-právne vzťahy. Okrem toho nariadil presťahovanie študijného programu textilná technológia a návrhárstvo do Trenčína, na čo nemá právo," povedala Ondrušová s tým, že akademický senát FPT dnes jednomyseľne odmietol kroky rektora Jána Kneppa.

Ako dodala, študenti uzavreli priestory fakulty a nevpustia do nich nikoho z vedenia univerzity. "Chceme docieliť, aby ministerstvo školstva a všetky kompetentné orgány konečne zastavili proces likvidácie FTP. Nie je predsa možné, aby rektor TnUAD nerešpektoval zákony, nariadenia, nerešpektoval agentúru pre štrukturálne fondy Európskej únie, nerešpektoval základné ľudské práva a zasahoval do právomoci dekana FPT," doplnila Ondrušová.

Zarážajúce metódy vedenia

Napätie medzi rektorátom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka a Fakultou priemyselných technológií v Púchove pokračuje. Študenti vyhlásili okupační štrajk.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
V súvislosti s výpadkom internetu rektor Kneppo hovorí o poruche na servere, ktoré sú podľa neho pomerne časté. "Poslali sme do Púchova kuriéra s požiadavkou, aby sa zvolal senát, ktorý má zvoliť človeka, ktorý bude poverený dočasným výkonom funkcie dekana až do riadnych volieb dekana. Dovtedy preberá všetky právomoci rektor univerzity. Neumožnili mu vstup do budovy. Ja budem musieť využívať svoje právomoci až dovtedy, pokým si oni tú svoju situáciu nevyriešia," povedal Kneppo s tým, že zrušenie pracovného pomeru dekanovi Jánovi Vavrovi považuje za právoplatné.

V kauze sa angažuje aj púchovský primátor Marián Michalec. Podľa neho sú zarážajúce metódy vedenia, aké sa naposledy používali v Rumunsku za Causesca. "Som milo prekvapený zo správania študentov, ktorí si po viac ako 20 rokoch bránia svoje akademické slobody. Včera bola brutálne napadnutá predsedníčka akademického senátu, ktorá podstúpila aj lekárske ošetrenie. Veľmi to pripomína metódy spred roku 1989," povedal Michalec s tým, že FTP má väzby na stredné školstvo v Púchove a na podnikateľské prostredie v meste a jeho okolí.

Absolventi FTP majú podľa neho takmer stopercentné uplatnenie na trhu práce. "Každý vedúci pracovník normálnej univerzity, by sa v prípade straty akreditácie snažil stavať na kvalitných fakultách. Tu je opačný postup – to čo je dobré, zlikvidujme, aby nedajbože niekto nevidel do tých špinavých hier, ktoré sa tam hrajú," uzavrel Michalec.

K situácii sa vyjadril aj minister Dušan Čaplovič

Minister školstva vníma celú túto situáciu ako negatívny signál smerom k univerzite, čiže aj k samotným študentom. A práve preto sa v najbližších dňoch stretne s rektorom a bude žiadať detailné vysvetlenie tejto situácie a tiež návrhy a námety na riešenie,“ povedal pre TASR hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili vo štvrtok (11. 10.) do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonného postupu rektora TnUAD Jána Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi. Na akademickej pôde v Púchove bolo vo štvrtok a dnes mimoriadne rušno, proti pracovníkovi TnUAD, ktorý mal napadnúť púchovskú prodekanku, tam zasahovala aj polícia.