Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študenti Filozofickej fakulty UK plánujú protestovať za slobodné školy

Na archívnej snímke pohľad na Filozofickú fakultu UK na Gondovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Štefan Puškáš

Študenti sa domáhajú aktívnej participácie na dialógu o skvalitnení slovenských vysokých škôl. Vyjadrujú názor, že pripravovaná novela neadresuje existujúce problémy, ale vytvára nové.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ohlásili na 10. novembra protestný pochod za slobodné vysoké školy. TASR o tom informovala predsedníčka študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty UK. Zástupcovia študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty UK a Akademického senátu UK spustili protestnú akciu s cieľom stiahnuť súčasné znenie pripravovanej novely zákona o vysokých školách z legislatívneho procesu.

Trasa pochodu povedie od Šafárikovho námestia cez Štúrovu ulicu, Hodžovo námestie, Palisády až k hradnej bráne. Zástupcovia študentov zároveň požiadali o oficiálnu audienciu u prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Študenti sa domáhajú aktívnej participácie na dialógu o skvalitnení slovenských vysokých škôl. Vyjadrujú názor, že pripravovaná novela neadresuje existujúce problémy, ale vytvára nové.

S návrhom novely zákona o vysokých školách v predloženej podobe nesúhlasí ani Slovenská rektorská konferencia, ktorá ju žiada stiahnuť z medzirezortného pripomienkového konania a prepracovať. Rezort školstva novelu stiahnuť neplánuje. Ministerstvo tvrdí, že je otvorené konkrétnym návrhom a pripomienkam. Rovnako, že pripravilo návrh, ktorého cieľom je skvalitniť vysokoškolské prostredie a štúdium. Obavy z politizácie odmieta.

Reforma vysokých škôl má podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) veľa dobrých parametrov, na ktorých zároveň panuje zhoda aj s akademickou obcou.