Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku bojujú proti extrémizmu

Na snímke pohľad na budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Jedným z dôvodov nárastu extrémizmu má byť ľahostajnosť voči nespravodlivosti. Ak mladí pochopia cieľ a koncept, zvýši sa šanca spoločne bojovať s problémom, akým je extrémizmus, tvrdí koordinátorka.

Ružomberok 30. novembra (TASR) - Študenti Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku bojujú proti extrémizmu. Projektom Not Indifferent (Nie ľahostajní) chcú do sveta vyslať silný impulz a tým zmeniť myslenie mladých ľudí, aby neodcudzovali iných na základe ich odlišnosti.

"Jedným z dôvodov nárastu extrémizmu je podľa nás ľahostajnosť ľudí voči nespravodlivosti. Ak mladí ľudia pochopia náš cieľ a koncept, zvýši sa šanca spoločne bojovať s problémom, akým je extrémizmus. Kampaň staviame na konkrétnych skúsenostiach a reálnych situáciách," povedala koordinátorka projektu a študentka KU Jana Matiašová.

Ako ďalej uviedla, študenti sa často stretávajú s odsúdením alebo priamym napadnutím ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom odlišní, majú inú farbu pleti, postoj či vierovyznanie. "Rozhodli sme sa načúvať jeden druhému a z týchto skúseností čerpáme v našom projekte," doplnila. Organizačný tím sa rozhodol kampaň nasmerovať na ľudí, ktorí nie sú aktívni pri konfrontácii s problémom v dôsledku strachu alebo ľahostajnosti.

Projekt iniciovala a finančne podporila americká vláda v spolupráci so spoločnosťou Facebook sumou 2400 dolárov. Finančné prostriedky študenti využili na prípravu vzdelávacích a mobilizačných videí, ktoré šíria prostredníctvom najväčšej sociálnej siete. Výsledky projektu následne zástupcovia americkej vlády vyhodnotia a z projektov realizovaných po celom svete vyberú tri najúspešnejšie.