Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Študenti píšu sloh zo slovenčiny, na výber majú štyri témy

Na snímke maturity na Strednej odbornej škole beauty služieb v Košiciach 15. marca 2022. Foto: TASR - František Iván

Témy vyžrebovali a vyhlásili prostredníctvom internetu a Slovenského rozhlasu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Takmer 37.000 stredoškolákov v utorok popoludní píše písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry. Na výber majú štyri zadania.

Prvú možnosť, ktorú si mohli študenti vybrať na napísanie slohu, je téma Čaro roviny. Žiaci majú vytvoriť umelecký opis. Druhou možnosťou je téma "Príroda je stále nekonečne populárnejšia než dejiny." - Karel Čapek. Vytvoriť majú diskusný príspevok. Maturanti si mali možnosť vybrať aj tému Kde je vlastne náš domov?. V tejto súvislosti majú vytvoriť úvahu. Poslednou možnosťou je téma Som Ofélia. Žiaci majú vytvoriť beletrizovaný životopis literárnej posty z diela Hamlet od Williama Shakespeara.

Z predmetu maďarský jazyk a literatúra v utorok písomne maturuje 1600 žiakov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Aj títo žiaci mali na výber zo štyroch ponúk.

Témy vyžrebovali a vyhlásili prostredníctvom internetu a Slovenského rozhlasu. Zverejnené sú na internetových stránkach rezortu školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania a Centra vedecko-technických informácií SR.

Na maturitnú skúšku je prihlásených 40.390 maturantov. V stredu (16. 3.) sa pokračuje externým testom a slohovou prácou z cudzieho jazyka.