Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Najvyšší správny súd prijme stážistov z právnických fakúlt

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Najvyšší správny súd (NSS) SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Memorandum sa týka Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Bratislava 30. júna (TASR) - Vedenie Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR a jeho kancelárie podpísalo s tromi právnickými fakultami memorandá o vzájomnej spolupráci. Študenti budú môcť absolvovať od budúceho akademického roka na súde bezplatnú odbornú stáž. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Memorandum sa týka Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. "Na základe podpísaných memoránd poskytne kancelária súdu študentom (vrátane doktorandov) možnosť absolvovať bezplatnú stáž na oddelení analytických činností," priblížil hovorca.

Stážisti budú participovať najmä na vypracovávaní rešerší a právnych analýz pre sudcov, na vypĺňaní dotazníkov pre európske alebo medzinárodné organizácie a na prehľadoch judikatúry a legislatívy. Dĺžka stáže bude spravidla jeden semester (respektíve tri mesiace), minimálne desať hodín týždenne.

"Všetky tri právnické fakulty počas svojej existencie vychovali generácie právnikov, medzi nimi mnohé odborníčky a odborníkov v oblasti správneho práva. Už od vzniku NSS SR sme aktívne hľadali možnosti, ako prepojiť akademické prostredie s našou inštitúciou, teda vzdelávanie s praxou,"
uviedol predseda súdu Pavol Naď.

Stážisti majú podľa vedúcej kancelárie súdu Zuzany Kyjac pripravenú školiacu miestnosť s notebookmi, kde budú pôsobiť pod vedením zamestnancov z oddelenia analytických činností. "Verím, že vybraní študenti sa u nás naučia aplikovať získané vedomosti a že si odnesú od nás pozitívnu skúsenosť," dodala.

V memorande sa strany dohodli aj na vzájomnom informovaní o svojej činnosti. Zaviazali sa tiež k spolupráci na publikačnej činnosti. "Zástupcovia uvedených fakúlt budú mať možnosť zúčastňovať sa na zasadnutiach orgánov NSS SR a podujatiach usporadúvaných na pôde súdu a jeho kancelárie, ako aj pokračovať v dobre nastavenej praxi spolupráce na tvorbe Zbierky stanovísk a rozhodnutí NSS SR," podotkol hovorca súdu.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda spoluprácu víta. "Som úprimne rád, že vzájomná spolupráca naberá aj formálne kontúry a pre našich študentov sa otvára brána k prehlbovaniu poznatkov zo súdnej praxe už od najbližšieho akademického roka," povedal.