Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Študenti stredných škôl si skúšajú, ako funguje Európsky parlament

Simulácia Európskeho parlamentu vo francúzskom jazyku v Košiciach 8. novembra 2022. Foto: TASR František Iván

Aktéri simulácie sa v rámci podujatia dozvedia aj to, ako v europarlamente funguje simultánne tlmočenie. V EP sa totiž každý poslanec môže vyjadrovať v materinskom jazyku.

Košice 8. novembra (TASR) - Viac ako sto študentov a študentiek stredných škôl z celého Slovenska sa v utorok stretáva na Simulácii Európskeho parlamentu (EP) 2022 na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach. Cieľom podujatia je pripomenúť, že v európskych inštitúciách rozhodujú volení zástupcovia občanov členských štátov. TASR o tom z fakulty informoval Roman Gajdoš.

Študenti budú diskutovať vo francúzštine. "Na to, aby sa na jeden deň stali 'poslancami' EP, museli si vopred v spolupráci so svojimi učiteľmi preštudovať množstvo materiálov o politických zoskupeniach v EP, osvojiť si odbornú slovnú zásobu parlamentnej demokracie, ale aj porozumieť fungovaniu europarlamentu," uviedol.

Podľa Gajdoša stredoškoláci nahliadnu do európskych reálií. Pripomenul, že FF UPJŠ má ako jediná na Slovensku akreditovaný študijný program angličtina pre európske inštitúcie a ekonomiku s modulom francúzsky jazyk. Simultánne tlmočenie budú mať počas podujatia na starosti práve študenti tohto tlmočníckeho programu.

Simulácia Európskeho parlamentu vo francúzskom jazyku v Košiciach 8. novembra 2022.
Foto: TASR František Iván


Aktéri simulácie sa v rámci podujatia dozvedia aj to, ako v europarlamente funguje simultánne tlmočenie. V EP sa totiž každý poslanec môže vyjadrovať v materinskom jazyku. "V praxi to znamená, že 24 pracovných jazykov EP vytvára až vyše 500 tlmočníckych kombinácií," doplnil Gajdoš.

Ide o deviatu simuláciu europarlamentu, na pôde FF UPJŠ sa konala aj v roku 2019. Na Slovensku toto podujatie organizujú Slovensko-francúzsky univerzitný inštitút a vysoká škola Sciences Po v Dijone, podporujú ho Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Francúzsky inštitút na Slovensku.