Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Študenti z Novembra 89: Požiadavka nestrannosti justície je nenaplnená

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Podotkli tiež, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo k výraznému spoločenskému pohybu a sa odkrylo prepojenie mafie, polície, prokuratúry a súdov.

Bratislava 26. februára (TASR) - Lídri študentského hnutia z Novembra 1989 tvrdia, že ich požiadavka nestrannosti súdov a prokuratúry a vytvorenie právneho štátu nebola ani po 30 rokoch naplnená. Uviedli to vo vyhlásení k nadchádzajúcim parlamentným voľbám. Podpísalo ho vyše 30 aktivistov z roku 1989.

"Napriek mnohým dosiahnutým výdobytkom slobody a demokracie, napriek úspešnému integračnému príbehu Slovenska už pridlho prešľapujeme na mieste v otázkach spravodlivosti, zneužívania moci a korupcie," hovoria predstavitelia hnutia.

Podotkli tiež, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo k výraznému spoločenskému pohybu a sa odkrylo prepojenie mafie, polície, prokuratúry a súdov. Podľa študentov z Novembra 1989 je dôležité, aby sa kauzy začali dôslednejšie vyšetrovať. Predstavitelia hnutia pripomínajú, že treba naďalej posilňovať nezávislosť slušných vyšetrovateľov a prokurátorov.

Zástupcovia študentov sa hlásia k spolupatričnosti Slovenska do "civilizačného priestoru Európskej únie, k hodnotám vymožiteľnosti práva, demokracie, k dodržaniu dohodnutých pravidiel a rešpektovaniu ľudských a občianskych práv".