Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Študentská rada VŠ odmieta konflikty záujmov na akademickej pôde

Na archívnej snímke predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Zuzana Hozlárová. Foto: TASR Pavol Zachar

Predsedníčka ŠRVŠ Z. Hozlárová uvádza, že ak chce mať krajina kvalitné vysoké školy spĺňajúce európske štandardy, nesmie tolerovať situácie, ktoré oslabujú základné hodnoty slušnosti a spravodlivosti.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) ako najvyšší zastupiteľský orgán študentstva na Slovensku odmieta akýkoľvek politický vplyv či konflikty záujmov na akademickej pôde. Je presvedčená, že vysokoškolské inštitúcie by mali byť miestom nezávislého vzdelávania a výskumu, kde sa kladie dôraz na objektívnosť, kritické myslenie a odbornú integritu. Študenti majú podľa nej právo na transparentné a nezaujaté vzdelávanie.

"Neustále počúvame o nízkej kvalite vysokoškolského štúdia na Slovensku a o tom, že mladí ľudia odchádzajú do zahraničia. Ak vysoké školy nepreukážu mladým ľuďom dôveryhodný záväzok voči transparentnosti a spravodlivým postupom, nemusí byť prekvapujúce, že niektorí najschopnejší jedinci nájdu cestu do zahraničia, čo môže mať vplyv na kvalitu vysokých škôl na Slovensku,"
pripomína predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová.

Podotýka, že ak chce mať krajina kvalitné vysoké školy spĺňajúce európske štandardy, nesmie tolerovať situácie, ktoré oslabujú základné hodnoty slušnosti a spravodlivosti. Keď sa takéto udalosti odohrávajú na inštitúcii, ktorej rektor mal v minulosti vedúce postavenie v akademickej oblasti, ktorý je stále jej vplyvnou súčasťou, vyvstávajú podľa ŠRVŠ vážne otázky o budúcnosti a kvalite vzdelávania na celom Slovensku. Za nevyhnutné považuje, aby sa vysokoškolské inštitúcie vrátili k základným hodnotám ideologicky 'nezávadného' vzdelávania, bez možnosti ovplyvňovania či zvýhodňovania vybraných jednotlivcov. V tejto súvislosti žiada dôsledné preskúmanie situácie na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene.