Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Študentská rada vysokých škôl podporuje novelu vysokoškolského zákona

Na archívnej snímke z 28. septembra 2020 vysokoškoláci Prešovskej univerzity prechádzajú pred jej budovou. Foto: TASR - Milan Kapusta

Študentská rada však naďalej nesúhlasí s určovaním minimálnych kritérií na obsadzovanie miest vysokoškolských učiteľov vyhláškou zo strany rezortu školstva.

Bratislava 14. februára (TASR) - Návrh novely vysokoškolského zákona, ktorá je predložená v Národnej rade SR, pomôže vysokým školám k efektívnejšiemu riadeniu a študentom pomôže v rôznych aspektoch ich štúdia. Tvrdí to Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) po tom, čo sa uskutočnilo Valné zhromaždenie ŠRVŠ, kde sa delegáti tejto novele detailne venovali.

"Už naozaj stačilo strašenia verejnosti aj akademickej obce, žiadne ohrozenie akademickej samosprávy objektívne nehrozí. Na univerzitnej úrovni dochádza k zefektívneniu procesov, okrem iného sa stransparentní voľba rektora, ktorej sa dodá externý prvok. Dekani sa po novom budú vyberať vo výberovom konaní, pričom šesť zo siedmich členov výberovej komisie bude nominovaných orgánmi akademickej samosprávy," uviedol predseda ŠRVŠ Filip Šuran. Zároveň sa pýta, kde je v tomto kritizovanom opatrení zrušenie akademickej samosprávy, či je v tom, že vysoká škola si bude môcť na fakultnej úrovni zriadiť akékoľvek orgány. ŠRVŠ konštatuje, že verejná diskusia je nanešťastie dlhodobo zameraná iba na riadenie a vzťahy orgánov na vysokej škole. Čo však v diskusii absentuje, sú významné proštudentské opatrenia, ktoré novela prináša a ktoré sa pozitívne dotknú všetkých študentov.

Valné zhromaždenie ŠRVŠ odsudzuje nátlakové akcie niektorých členov zamestnaneckých častí akademických obcí na zástupcov študentov v orgánoch akademickej samosprávy a v ŠRVŠ s cieľom presadenia osobných postojov voči legislatívnemu návrhu novely vysokoškolského zákona, ktorá je predložená na rokovaní v NR SR. ŠRVŠ ako reprezentácia študentov vyjadruje podporu návrhu novely. Naďalej nesúhlasí s určovaním minimálnych kritérií na obsadzovanie miest vysokoškolských učiteľov vyhláškou zo strany rezortu školstva.

Zároveň žiada o ponechanie minimálneho študentského zastúpenia v akademických senátoch na úrovni minimálne jednej tretiny. ŠRVŠ nesúhlasí s vyjadreniami o politizácii vysokých škôl a zrušení samosprávy na vysokých školách a fakultách návrhom novely. Rovnako žiada vládu SR a Ministerstvo financií SR o dofinancovanie vysokých škôl. Zároveň žiada o pokračovanie v diskusii k novele zákona o Fonde na podporu vzdelávania, ktorý bol Legislatívnou radou vlády SR z návrhu novely odstránený.