Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Študentské firmy sa predstavili na 29. ročníku Veľtrhu talentov

Veľtrh. Foto: TASR - Martin Baumann

Program Aplikovaná ekonómia má rozvíjať na stredných školách podnikavosť, ekonomické myslenie, podporovať finančné vzdelávanie a praktické zručnosti pre budúcu kariéru stredoškolákov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Najlepšou firmou Veľtrhu podnikateľských talentov sa stala spoločnosť Devecol zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na bratislavskej Hálovej ulici. Študenti vyvinuli mobilnú aplikáciu na likvidáciu nelegálnych skládok. Celkovo sa v 29. ročníku predstavilo 52 študentských firiem, ktoré si stredoškoláci založili v rámci vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia neziskovej vzdelávacej organizácie Junior Achievement (JA) Slovensko. TASR o tom informoval marketingový manažér JA Slovensko Roman Weis.

Cieľom mobilnej aplikácie je čistiť odpad pomocou označených miest na mape. Jeden typ používateľa aplikácie má možnosť nahlásiť nelegálne skládky či zhluky odpadu. Druhý typ používateľa môže na základe vyznačených lokalít a fotiek dané prostredie vyčistiť a odznačiť miesta. Aplikácia umožňuje tzv. "zberačom" možnosť zárobku v hodnote jedno euro za jeden kilogram vyzbieraného odpadu. "Mnohí ľudia to však robia aj z vlastného presvedčenia bez nároku na finančnú odmenu," podotkol člen víťazného tímu Šimon Andrejčák.

Odborná porota hodnotila študentské firmy v rôznych kategóriách. Udelila napríklad aj cenu za najlepšiu výročnú správu, za dosiahnuté výsledky a tímovú prácu, prezentáciu a orientáciu firmy na zákazníka, cenu za finančné riadenie, udržateľné podnikanie, virtuálnu komunikáciu či cenu za úspešné ženské vedenie študentskej firmy. "Veľtrh našich študentských firiem je vyvrcholením úsilia mladých podnikateľov, dizajnérov a inovátorov, ktorí vďaka JA Slovensko majú možnosť podnikať s reálnymi produktmi a službami za reálne peniaze," uviedla riaditeľka JA Slovensko Marta Slováková.

Program Aplikovaná ekonómia má rozvíjať na stredných školách podnikavosť, ekonomické myslenie, podporovať finančné vzdelávanie a praktické zručnosti pre budúcu kariéru stredoškolákov. Organizácia JA Slovensko ho prináša od roku 1992.