Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štyri roky ministerstva kultúry: Výber udalostí podľa TASR

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič (prvý zľava) na brífingu počas otvorenia obnovenej expozície Slovenského národného múzea - Múzea Ľudovíta Štúra v Modre 24. novembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 29. januára (TASR) – Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012, vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Členmi vládneho kabinetu sa stali podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).

Výberová chronológia udalostí v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:


1. júla 2012 - Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval Mariána Chudovského za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND).

31. júla 2012 – Peter Dvorský ukončil pôsobenie vo funkcii riaditeľa súboru Opery Slovenského národného divadla. Na uvoľnený post riaditeľa súboru Opery Slovenského národného divadla nastúpil 1. augusta 2012 rakúsky dirigent Friedrich Haider.

31. októbra 2012 - Šéf Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Vladimír Repčík sa vzdal svojej funkcie z osobných dôvodov. Výbor SOZA jeho rezignáciu prijal. Novým riaditeľom SOZA sa 20. decembra 2012 stal hudobník, skladateľ a producent Anton Popovič.

17. decembra 2012 - Na pôde ministerstva kultúry sa uskutočnilo prvé zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre kultúru. Minister Marek Maďarič ako predseda rady odovzdal všetkým 23 členom menovacie dekréty.

2. januára 2013 - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský vymenoval s účinnosťou od 1. januára 2013 za riaditeľa Činohry SND Romana Poláka. Vo funkcii tak vystriedal Emila Horvátha, ktorý na poste riaditeľa pôsobil od mája 2011.

20. januára 2013 - V košickom Štátnom divadle za účasti najvyšších predstaviteľov SR, mesta a regiónu, členov Európskej komisie a ďalších hostí slávnostne odštartoval projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013. Maďarič ho označil za najvýznamnejší a najväčší kultúrny projekt v histórii Slovenska.

5. apríla 2013 - Ministerstvo kultúry podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z odcudzenia doručenky z výpovede, ktorú exminister Daniel Krajcer (SaS) zaslal v roku 2010 lídrovi konzorcia digitalizačných firiem, Tender Media Group (TMG).

8. apríla 2013 - Podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO) spolu s vtedajším poslancom strany SaS Danielom Krajcerom podali na Generálnu prokuratúru v mene všetkých opozičných členov výboru trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom boli podľa nich pochybenia ministerstva kultúry v projekte digitalizácie národného kultúrneho dedičstva, pre ktoré mali hroziť Slovensku významné finančné straty.

13. mája 2013 - Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) si volila nové vedenie na ďalšie tri roky. Jej novým prezidentom sa stal scenárista Ondrej Šulaj, ktorý vo vedení vystriedal herečku Emíliu Vášáryovú.

28. mája 2013 - Novým predsedom Spolku slovenských spisovateľov (SSS) sa stal riaditeľ Slovenského literárneho ústavu Matice Slovenskej Miroslav Bielik.

1. januára 2014 - Nadobudla účinnosť novela zákona o Audiovizuálnom fonde, na základe ktorej môže fond finančne podporovať aj realizáciu veľkých filmových projektov. Tie najskôr musia prejsť kultúrnym testom. Týmto sa ministerstvo snaží prilákať na Slovensko veľké zahraničné filmové produkcie a pomôcť vzniku nových pracovných miest.

11. apríla 2014 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, podľa ktorého má na osobitný príspevok nárok od júla 2014 viac divadelných a hudobných umelcov.

29. apríla 2014 - Rada Audiovizuálneho fondu (AVF) zvolila za riaditeľa AVF na ďalšie päťročné funkčné obdobie Martina Šmatláka.

12. septembra 2014 - Zákon o Fonde na podporu umenia 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR s tým, že pod správou ministerstva kultúry naďalej ostáva poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, ako aj podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy. Prvým riaditeľom Fondu sa 1. júla 2015 stal Jozef Kovalčik.

19. septembra 2014 - Dlhoročné snahy umelcov a kurátorov o zriadenie Kunsthalle v hlavnom meste sa stali realitou. Na Námestí SNP sa dvoma výstavami a koncertom skupiny Tornádo Lue slávnostne otvorili priestory Domu umenia/Kunsthalle Bratislava (KHB). Jeho riaditeľom sa v novembri stal Juraj Čarný.

28. januára 2015 – Za ústrednú osobnosť moderných slovenských dejín, ktorá svojou energiou, dielom a vôľou zo Slovákov stvorila moderný národ, označil Ľudovíta Štúra minister Marek Maďarič. Spolu s najvyššími ústavnými činiteľmi SR slávnostne otvorili na Bratislavskom hrade Rok Ľudovíta Štúra 2015.

18. februára 2015 – Prezident Andrej Kiska podpísal nový zákon o audiovízii. Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov od júla 2015 určujú a zverejňujú ich vekovú vhodnosť. Umiestňujú ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči.

15. apríla 2015 – Staronovým predsedom Rady Audiovizuálneho fondu (AF) sa stal Miloslav Luther.

17. júna 2015 - Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR (TASR) Jaroslav Rezník a generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová podpísali v Paríži Memorandum o partnerstve medzi TASR a UNESCO.

26. júna 2015 – Bilancia projektov Prioritnej osi 2 zameraných na digitalizáciu a obnovu infraštruktúry fondových pamäťových inštitúcií realizovaných pod ministerstvom kultúry predstavovala viac ako 3,6 milióna zdigitalizovaných objektov, ako sú obrazy, textové dokumenty, zvukové a audiovizuálne záznamy, šesť vytvorených špecializovaných digitalizačných pracovísk a 275 nových pracovných miest.

17. júla 2015 - Na projekty kultúrno-spoločenskej prezentácie, ktoré bude počas slovenského predsedníctva v Európskej únii v druhom polroku budúceho roka zabezpečovať ministerstvo kultúry, sa počíta so sumou 1.136.540 eur. Vyplynulo to z memoranda o spolupráci medzi ministerstvami zahraničných vecí a kultúry, ktoré podpísali šéfovia oboch rezortov Miroslav Lajčák a Marek Maďarič.

1. septembra 2015 – Nadobudol účinnosť nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti. Zaviedol evidenciu kultúrno-osvetovej činnosti na krajskej a celoslovenskej úrovni. Jej cieľom je mapovanie zariadení, jednotlivcov a kolektívov z oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby, ktorí aktívne participujú na rozvoji miestnej a regionálnej kultúry.

14. októbra 2015 – Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o vysielaní a retransmisii. Na jej základe musia rádia od apríla tohto roka zaradiť do vysielania slovenskú hudbu podľa povinných kvót. Súkromné rádiá na to vyčlenia najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov.

3. novembra 2015 - Maďarič definitívne zrušil povolenie na trvalý vývoz busty pápeža Pavla V., ktorého autorom je pravdepodobne taliansky barokový sochár Gian Lorenzo Bernini. Zároveň vydal pokyn sekcii legislatívy a práva ministerstva na preskúmanie možností návratu sochy späť na Slovensko. Tú kúpil Clément Guenebeaud, žijúci v Bratislave, za 24.000 eur. Požiadal ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz do zahraničia, ktorý získal. Cez londýnsku aukčnú sieň Sotheby’s sa busta dostala do Gettyho múzea v Los Angeles. Podľa medializovaných informácií ju kúpilo za vyše 30 miliónov eur.

25. novembra 2015 - Pre širokú verejnosť sa otvorila vstupná brána k zdigitalizovanému kultúrnemu dedičstvu. Na stránke slovakiana.sk je k dispozícii obsah z národných digitalizačných projektov. Teda rôzne sochy, obrazy, kultúrne pamiatky, knihy, listiny, ale aj virtuálne výstavy. Portál vznikol ako súčasť národného projektu Centrálna aplikačná infraštruktúra a registratúra, ktorý realizuje Národné osvetové centrum.

2. decembra 2015 - Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku sa dostali na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozhodli o tom členovia Medzivládneho výboru UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v namíbijskej metropole Windhoek.

16. decembra 2015 - Vláda odobrila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie a dostavby areálu Slovenskej národnej galérie na 48.718.937 eur s DPH. Predĺžila tiež obdobie realizácie prác na roky 2016 až 2018. Na tento účel sa v rozpočte ministerstva kultúry tento rok počíta s 10 miliónmi eur, v roku 2017 s 22 miliónmi eur a v roku 2018 s vyše 16 miliónmi eur.

1. januára 2016 – Nadobudla účinnosť novela zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá vymedzuje pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní.

1. januára 2016 – Nadobudol účinnosť nový autorský zákon, ktorý zabezpečí šírenie kultúry, vzdelania a vedy. Nahradil doterajšiu legislatívu pochádzajúcu z roku 2003.

20. januára 2016 - Hudobný riaditeľ Opery SND Friedrich Haider oznámil svoju rezignáciu z funkcie z osobných dôvodov. Post opustí v závere júna. Jedným z jeho argumentov je slabé finančné ohodnotenie umelcov opery.

26. januára 2016 – Múzeum holokaustu ako memento pre súčasníkov i budúce generácie slávnostne otvorili v Seredi v mieste bývalého pracovného koncentračného tábora. Pásku na jeho rekonštruovaných prvých barakoch prestrihol prezident Andrej Kiska spolu s premiérom Robertom Ficom, predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

28. januára 2015 - Modrotlač a horehronský viachlasný spev boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Okrem toho sa otvoril nový zoznam, a to najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Do neho sa ako prvá dostala Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

30. januára 2015 - Zrenovovaný kaštieľ v Budmericiach sa cez víkend prvýkrát sprístupní verejnosti. Zmluvu o zabezpečení chodu kaštieľa podpísal Maďarič s generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea (SNM) Viktorom Jasaňom. SNM bude toto účelové zariadenie ministerstva spolu s priľahlým parkom spravovať prostredníctvom svojho Múzea Červený Kameň.