Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štyri roky ministerstva zdravotníctva: Výber udalostí podľa TASR

Nástupcom Zvolenskej v kresle ministra zdravotníctva sa stal Viliam Čislák Foto: TASR

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 30. januára (TASR) – Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012, vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov. Šéfkou rezortu zdravotníctva sa stala Zuzana Zvolenská. V ministerskom kresle ju po demisii v novembri 2014 nahradil Viliam Čislák.

Členmi vládneho kabinetu sa stali podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

20. apríla 2012 - Ministerka Zuzana Zvolenská uviedla do funkcie Všeobecnej zdravotnej poisťovne nové vedenie. Predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom sa stal Marcel Forai.

25. júna 2012 - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá zaviedla nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, tzv. PCG. Tento krok priniesol viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Zároveň sa právnou normou obnovil koncept koncovej minimálnej siete nemocníc, ktoré musia zdravotné poisťovne povinne zazmluvniť.

25. júla 2012 - Vláda odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Stalo sa tak necelý mesiac po tom, čo premiér Fico pripustil vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. Avizoval, že chce, aby vznikla v roku 2014.

25. júla 2012 - Vláda súhlasila so Zvolenskej návrhom vymenovať za predsedníčku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Moniku Pažinkovú. Vo funkcii nahradila Jána Gajdoša, ktorý sa vzdal funkcie. Jeho odstúpenie malo byť reakciou na politizáciu úradu rozšírením možností odvolania predsedu z funkcie. Ministerka to odmietla.

27. mája 2013 - Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal prvýkrát od platnosti novej legislatívy vývoz lieku zo Slovenska. Išlo o liek Lyrica. Zmeny vo vývoze liekov priniesla od začiatku roka 2013 novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, vývoz liekov sa odvtedy monitoruje. Slovenskú legislatívu preveruje Európska komisia.

19. júna 2013 – Plénum Ústavného súdu SR rozhodlo, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou SR.

24. októbra 2013 - Ministerka Zvolenská ustála pokus o odvolanie z funkcie. Opozičné strany ju vinili z toho, že počas piatich septembrových dní v roku 2013, keď pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Svoju ministerku podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Naopak, za vyslovenie nedôvery hlasovala takmer celá opozícia.

29. decembra 2013 - Ministerstvo zdravotníctva nezačne realizovať projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne (ZP), kým nebudú k dispozícii peniaze na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní. Oznámila to ministerka Zvolenská s tým, že projekt je pripravený.

22. mája 2014 - Slovensko vyhralo arbitráž v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Achmea mala Slovensku zároveň zaplatiť vyše milión eur za právnikov. Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu.

5. novembra 2014 - Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) skončila na pozícii podpredsedníčky Národnej rady SR. Na vyvodenie politickej zodpovednosti ju vyzval premiér Fico po medializácii kauzy nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Zmajkovičová bola šéfkou Dozornej rady v tejto nemocnici.

6. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky Zuzany Zvolenskej. Za jej nástupcu vymenoval dovtedajšieho štátneho tajomníka rezortu Viliama Čisláka. Zvolenská odstúpila pre kauzu CT.

16. novembra 2014 - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) odstúpil z funkcie. Paška oznámil odchod po viacerých protestoch, na ktorých ľudia žiadali jeho odchod z funkcie po kauze piešťanského CT.

10. decembra 2014 – Vláda SR schválila aktualizovaný Národný program podpory zdravia, ktorý sa zameriava napríklad na prevenciu výskytu chronických neinfekčných chorôb obyvateľstva či predĺženie strednej dĺžky života.

17. decembra 2014 - Vláda odvolala Martina Senčáka z funkcie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Išlo o reakciu na predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy zo strany viacerých nemocníc. Kabinet zároveň na tento post od 18. decembra vymenoval Zuzanu Kucerovú.

25. decembra 2014 - Slovensko neuspelo s návrhom na zrušenie rozsudku, podľa ktorého má zaplatiť miliónové odškodné súkromnému akcionárovi Union ZP spoločnosti Achmea za zákaz zisku počas prvej Ficovej vlády. Vyšší krajinský súd vo Frankfurte návrh na zrušenie arbitrážneho rozsudku zamietol. Slovensko má na účtoch v Luxembursku pre spor zablokovaných 29,5 milióna eur. Vo veci sa čaká na rozhodnutie nemeckého Najvyššieho spolkového súdu.

1. apríla 2015 – Do účinnosti vstúpila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace so zdravotnou starostlivosťou. Zrušila sa aj možnosť prednostného objednávania za poplatok. Prezident SR dvakrát vrátil zákon parlamentu na prerokovanie, poslanci jeho veto napokon prelomili.

2. apríla 2015 – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení. Všeobecní lekári ňou získali nové kompetencie, aby vykonávali aj dispenzárnu starostlivosť. V ich ambulanciách sa tak môžu liečiť ľahší hypertonici. Išlo o ďalší krok v rámci reformy primárnej zdravotnej starostlivosti. Všeobecným lekárom v roku 2014 pribudla možnosť vykonávať predoperačné vyšetrenia. Rozšírenie kompetencií nadväzuje na spustený rezidentský program. Ten sa usiluje vychovať nových lekárov prvého kontaktu.

24. apríla 2015 - Minister Čislák čelil v parlamente prvému pokusu o odvolanie. Členovia opozície mu chceli vysloviť nedôveru, lebo sa podľa nich snažil zamiesť kauzy pod koberec. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajné zahladzovanie káuz hlasovalo 37 členov snemovne zo 110 prítomných.

16. júna 2015 - Elektronizácia zdravotníctva, tzv. eHealth, sa má po rokoch posunúť bližšie k realite. Projekt, ktorý má priniesť elektronickú zdravotnú knižku či elektronickú preskripciu, sa v súčasnosti testuje. Vyžiadal si zatiaľ náklady vo výške asi 47 miliónov eur. Zdravotníctvo má elektronicky fungovať od roku 2017, termín sa však už viackrát posúval. EHealth sa mal pôvodne do pilotnej verzie spustiť už v roku 2013.

22. septembra 2015 - Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai odstúpil z funkcie. Urobil tak po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej, tety Anny Sučkovej.

1. októbra 2015 - Do funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne bol zvolený člen predstavenstva Miroslav Vaďura.

14. októbra 2015 - Zdravotné poisťovne budú v rámci ochranného limitu na doplatky vracať pacientom za lieky viac peňazí ako v súčasnosti. Limit sa zníži a zároveň sa bude týkať všetkých dôchodcov aj detí do šesť rokov. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Rozšírenie limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka Ficovho kabinetu.

30. októbra 2015 - Opozícia neuspela v parlamente ani s druhým pokusom o Čislákovo odvolanie. Za jeho odchod hlasovalo 38 poslancov zo 112 prítomných. Odvolávanie Čisláka iniciovalo 40 opozičných poslancov na čele s KDH, OĽaNO a SaS. Ministrovi vyčítali, že nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie.

3. novembra 2015 – Za účasti premiéra SR Roberta Fica otvorili na Cintorínskej ulici novú budovu bratislavskej Nemocnice sv. Michala. Výstavba budovy si vyžiadala 50 miliónov eur bez DPH, jej základný kameň položili v septembri 2013.

3. novembra 2015 - Zmluvu na výstavbu novej univerzitnej nemocnice v hlavnom meste by chcel minister Čislák s koncesionárom podpísať ešte v tomto volebnom období. Projekt chce štát realizovať formou PPP projektu, v súčasnosti hľadá partnera cez súťažný dialóg.

19. novembra 2015 - Ministerstvo zdravotníctva predstavilo pravidlá, ktoré sa budú postupne zavádzať do verejných obstarávaní v štátnych nemocniciach. Pri nákupe zdravotníckych prístrojov sa má využívať benchmarking cien aj povinné cost-benefit analýzy.

24. novembra 2015 – Operačný program Zdravotníctvo je podľa šéfa rezortu Čisláka veľmi úspešný. Z 290-miliónového balíka eurofondov sa vyčerpalo doteraz približne 85 percent prostriedkov. O peniaze z operačného programu sa uchádzalo 328 subjektov, 149 žiadostí prišlo zo súkromného sektora a 179 z verejného.

25. novembra 2015 – Sestry spustili akciu hromadných výpovedí. Reagovali tak na návrh zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje platy zdravotníkov. Zdravotnícki pracovníci nechcú výpoveďami dosiahnuť len adekvátnu mzdu, ale aj zlepšenie pracovných podmienok.

1. januára 2016 - Začala platiť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje platy zdravotníkov. Právna norma platí bez podpisu prezidenta, ktorý ju vrátil parlamentu. Právna norma garantuje zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach.