Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Štyria obvinení z akcie Agentúra zostávajú na slobode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Senát 3T NS SR má tiež za to, že u obvineného Mária Š. nie je daný ani dôvod preventívnej väzby.

Bratislava 31. januára (TASR) - Štyria obvinení z akcie Agentúra zostávajú na slobode. Na pondelkovom verejnom zasadnutí o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predchádzajúcemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát Najvyššieho súdu dospel k záveru, že obava, že budú obvinení pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie, ani u jedného z nich nie je dôvodná," priblížila hovorkyňa. Ide o obvinených Róberta B., Martina Z., Karola C. a Mária Š.

Senát 3T NS SR má tiež za to, že u obvineného Mária Š. nie je daný ani dôvod preventívnej väzby, teda pre dôvodnú obavu, že bude pokračovať v trestnej činnosti. "Senát považuje rozhodnutie sudkyne pre prípravné konanie za zákonné a správne," podotkla Važanová.

V rámci januárovej policajnej akcie Agentúra obvinili celkovo 12 osôb pre 11 skutkov. Obvinenia sa týkajú zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčnej trestnej činnosti a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Štyri obvinené osoby boli zadržané. Obvinení pôsobili v rôznych štátnych inštitúciách.