Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štatistický úrad avizuje nové projekty i zlepšenie zverejnených údajov

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Štatistický úrad plánuje zverejniť tisíce dát zo sčítania v polovici januára.

Bratislava 3. januára (TASR) - Rok 2022 bude pre Štatistický úrad (ŠÚ) SR výzvou v mnohých oblastiach. Vyhlásil to predseda ŠÚ Alexander Ballek, ktorý poukazuje nielen na očakávané výstupy a zverejňovanie zistení zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, ale i na novinky pri prezentácii štatistických prieskumov.

"Tisíce a tisíce dát zo sčítania sú dlho očakávané podklady pre rôzne analytické útvary rôznych inštitúcií, ktoré pomenujú zmeny v štruktúre obyvateľstva či v kvalite bývania," avizoval Ballek dôležitosť informácií, ktorých ďalšiu časť plánuje zverejniť ŠÚ v polovici januára.

Avizoval tiež viacero vylepšení zverejňovaných údajov z demografie, ekonomiky či sociálnej oblasti. "Spomeniem napríklad projekt zabezpečenia údajov o raste spotrebiteľských cien, teda o inflácii, ktoré sú teraz predmetom veľkého záujmu. Cieľom projektu je využiť oveľa väčší rozsah údajov o cenách tovarov priamo od obchodníkov, napríklad od obchodných reťazcov, tzv. scanner data, namiesto zisťovania cien v obchodných prevádzkach priamo v teréne," priblížil šéf ŠÚ.