Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SÚ DOMA: Slovenskí hasiči sa vrátili z najdlhšej zahraničnej pomoci

Na snímke zľava vedúci oddelenia letovej prevádzky - vrtuľník, letka útvaru MVSR Juraj Maršala, zasahujúci pri požiari Ján Marušin, prezident zachranného a hasičského zboru Pavol Mikulášek a zasahujúci pri požiari Richard Bán 13. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Osemnásť dní pomáhali pri boji s rozsiahlymi požiarmi hasiči zaradení v moduloch hasenia požiarov s posádkou vrtuľníka Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Slovenskí hasiči, ktorí pomáhali s hasením požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko na severozápade Českej republiky, sa v sobotu dopoludnia vrátili na Slovensko. Informuje o tom na sociálnej sieti Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Skončila sa vôbec najdlhšie trvajúca zahraničná pomoc," pripomenulo ešte v piatok (12. 8) komunikačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Osemnásť dní pomáhali pri boji s rozsiahlymi požiarmi hasiči zaradení v moduloch hasenia požiarov s posádkou vrtuľníka Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.



Zasahujúcim hasičom a členom leteckého útvaru sa poďakoval minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). "Hasiči do Českej republiky vyrazili ani nie 24 hodín od príchodu zo Slovinska. Hasičský a záchranný zbor a Letecký útvar Ministerstva vnútra SR opäť potvrdili vynikajúcu schopnosť efektívne pracovať v medzinárodných tímoch pri zvládaní mimoriadnych udalostí," povedal Mikulec. Prezident HaZZ Pavol Mikulášek poznamenal, že príslušníci HaZZ zriadili a obsluhovali všetky umelo vytvorené plniace miesta pre zasahujúce vrtuľníky. "Postavili dve čerpacie stanoviská s tromi fireflexami, pracovali odhodlane 15 hodín denne," uviedol.

Vrtuľník leteckého útvaru ministerstva vnútra vykonal 881 zhodov s bambi vakom na miesto požiaru, čo predstavuje viac ako 2,6 milióna litrov vody. "Spoločnou spoluprácou s kolegami z Hasičského a záchranného zboru sme pomáhali hasiť aj zo vzduchu v ťažko dostupnom teréne," povedal Juraj Maršala, vedúci oddelenia letovej prevádzky - vrtuľníky Ministerstva vnútra SR. Počas nasadenia vykonali hasiči aj výsadok z vrtuľníka v ťažko dostupnom teréne.



V piatok riadiace zložky oznámili, že po 20 dňoch sa podarilo uhasiť rozsiahly požiar, ktorý v českom národnom parku vypukol 24. júla. Pri hasení sa vystriedalo viac ako 6000 hasičov a 400 kusov techniky.

Na mieste pomáhali aj vrtuľníky zo Slovenska, Poľska a Nemecka. Do hasiacich prác sa zapojili aj lietadlá z Talianska a Švédska.