Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Sčítaných je 5,22 milióna obyvateľov SR

Na snímke vľavo predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek a generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková. Bratislava, 15. júna 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

V online sčítaní, ktorého zber dát ukončili na konci marca, sa samosčítalo 4,84 milióna obyvateľov.

Bratislava 15. júna (TASR) – Počas elektronickej i asistovanej formy sčítania obyvateľov sa do cenzu zapojilo 5,22 milióna ľudí. Celkový podiel sčítaných predstavuje 92,7 percenta z odhadovaného počtu obyvateľov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V online sčítaní, ktorého zber dát ukončili na konci marca, sa samosčítalo 4,84 milióna obyvateľov. V rámci asistovaného sčítania od 3. mája do 13. júna pribudlo 376.000 sčítaných. "Pre nás sú tieto počty úspechom, ďakujem každému, kto sa sčítal,“ povedal predseda ŠÚ Alexander Ballek. Ocenil komunikáciu s partnermi Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, vyzdvihol samosprávy za spoluprácu pri sčítaní, rovnako tak informovanie zo strany médií.

Generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková informovala, že najviac sčítaných obyvateľov pochádza zo Žilinského kraja (94,6 percenta), medzi trojicu najúspešnejších patria aj Banskobystrický a Prešovský kraj (oba zhodne 94 percent sčítaných). "Banskobystrický a Prešovský kraj boli spolu s Košickým krajom lídrami v asistovanom sčítaní,“ dodala Ivančíková.

Na snímke generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková. Bratislava, 15. júna 2021.
Foto: TASR - Michal Svítok


Naopak, najmenej sčítaných je v Bratislavskom kraji (jediný kraj pod 90 percent), v samotnom hlavnom meste SR sa sčítalo 441.000 obyvateľov (88,4 percenta odhadovaného počtu obyvateľov).

V prípade šesť týždňov trvajúceho asistovaného sčítania Ivančíková priznala, že sa rozbiehalo pomalšie. "Potvrdilo však svoju nevyhnutnosť v regiónoch s najvyšším podielom digitálne vylúčených obyvateľov, teda v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ upozornila.



Najmenej sčítaných bolo 9. mája (770 sčítaných), naopak, najviac 26. mája (16.127 sčítaných), najintenzívnejším dňom v týždni bola streda. „V posledný deň asistovaného sčítania, v nedeľu 13. júna, sa sčítalo 6549 osôb,“ dodala Ivančíková.

Zber dát ešte stále nie je definitívne ukončený. “Keďže ide o integrované sčítanie, budem v nasledujúcej fáze ešte pracovať s administratívnymi zdrojmi údajov, ktorých máme k dispozícii jedenásť. Pri porovnaní a doplnení, vyjde finálne číslo sčítania,“ vysvetlila Ivančíková.

Hovorkyňa SODB 2021 Jasmína Stauder informovala, že počas sčítania nezaznamenali a neboli nahlásené žiadne rušivé okolnosti a mimoriadne situácie.

Predstavitelia ŠÚ potvrdili, že už v závere roka by mali poskytnúť prvé analýzy cenzu, ktoré sa týkajú získaných demografických, sociálnych a kultúrno-spoločenských informácií. "V prehľadnej podobe ich chceme ponúknuť na webe www.scitanie.sk,“ oznámil predseda ŠÚ.