Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Súčasné uznesenie klimatickej petície nereflektuje jej požiadavky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie klimatickej núdze nie je symbolickým aktom, tvrdia organizácie.

Bratislava 29. marca (TASR) - Súčasné uznesenie petície Klíma ťa potrebuje, ktorá sa má prerokovať na aktuálnej schôdzi parlamentu, nereflektuje jej požiadavky. Chýba v ňom vyhlásenie klimatickej núdze a záväzný charakter požiadaviek smerovaných na vládu. Mimovládne enviroorganizácie preto vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby brali vážne ľudí, ktorí žiadajú ochranu klímy a nezmietli petíciu zo stola "len formálnou deklaráciou".

Organizácie v liste vyjadrujú znepokojenie, že sa v parlamente už pár mesiacov vyjednáva o tom, či sa petícia vôbec prerokuje. Uznesenie, ktoré má byť odpoveďou na petíciu, je podľa organizácií politickým kompromisom a neodráža požiadavky petície.

"Očakávali by sme, že všetci poslanci a poslankyne, ktorí majú záujem o ochranu klímy, budú rozumieť silnému mandátu, ktorý im svojimi podpismi dali ľudia na naštartovanie riešenia klimatickej krízy," povedal koordinátor z organizácie Priatelia Zeme - CEPA Marcel Glasa.

Vyhlásenie klimatickej núdze nie je symbolickým aktom, tvrdia organizácie. Vysvetľujú, že v kombinácii so zaviazaním vlády na vytvorenie plánu na ochranu klímy, spolu s konkrétnymi krokmi a opatreniami, ako dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, ide o prejavenie porozumenia, že riešenie klimatickej zmeny je existenčným problémom.

Koordinátorka Slovenskej klimatickej iniciatívy Liliana Rástocká poukazuje na to, že polovica uznesenia k petícii je odkopírovaná z programového vyhlásenia vlády. "Nepotrebujeme, aby parlament dookola opakoval, čo už raz schválil. Potrebujeme naozaj jasné smerovanie a konkrétne kroky," poznamenala.

List poslancom adresovali organizácie CEEV Živica, Znepokojené matky, WWF Slovensko, Spoločnosť ochrany spotrebiteľov, Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE, Slovenská klimatická iniciatíva, Nestrácajme čas!, Priatelia Zeme-CEPA, Greenpeace Slovensko, Extinction Rebellion Slovensko, platforma Cirkulárna Hub, CEE Bankwatch Network a platforma Budovy pre budúcnosť.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra minulého roka. Žiada v nej poslancov, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán, ako neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ. Klimatickú petíciu podpísalo viac ako 127.000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.