Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Nový svedok hovoril o ďalšom tunelovaní u vojenských tajných služieb

Ivan Macko Foto: TASR
Vladimír Suchodolinský Foto: TASR/Michal Svítok

Suchodolinský vypovedal pred poslancami, správu mu neukázali.

Bratislava 28. mája (TASR) - Pozadie ďalšieho možného tunelovania v prostredí vojenských spravodajských služieb dnes pred novinármi odhalil nový svedok, ktorý dnes vypovedal pred Osobitným kontrolným výborom NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ide o plukovníka v zálohe Ivana Macka, ktorý pôsobil ako vojenský pridelenec v Turecku s akreditáciou v Iráne a Gruzínsku.

"Bol som zaradený do procesu vyšetrovania istých káuz. Našou úlohou bolo zistiť, čo sa v službe dialo v rokoch 2006 až 2010. V roku 2010 ma riaditeľ služby poveril, aby som preveril finančné toky v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. Ten bol dobudovaný, funkčný a zostane naďalej utajený. Ale spôsob, akým bol realizovaný, vykazoval znaky podozrenia z trestnej činnosti," povedal novinárom Macko.

Podľa jeho slov by sa tým mal prokurátor zaoberať. "Diali sa veci, ktoré neboli celkom v súlade so zákonom. Informoval som o tom správou riaditeľa služby v roku 2010 a bolo to odovzdané odboru vnútornej bezpečnosti. Ten to mal prešetriť," vysvetlil Macko. Tvrdí, že išlo o chronologicky zoradené listinné dôkazy, ktoré hovorili o tom, že bude nevyhnutné celý proces preskúmať a podať trestné oznámenie vo veci lebo pravdepodobne došlo k porušeniu zákona pri správe cudzieho majetku a zneužitiu postavenia osobami, ktoré dnes môžeme označiť za neznáme, ale budú ich musieť definovať vyšetrovatelia.

"Práve kvôli tomuto prípadu som bol po zmene vlády v roku 2012 povolaný z Turecka, aby som informoval, prečo som sa tým zaoberal a aký bol môj cieľ. Bolo mi vysvetlené, aby som sa zamyslel a vyjadril. Odmietol som vymeniť svoju česť za diplomatický post, napísal som ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) a ten mi odpovedal, aby som ho informoval podrobne. Poslal som mu teda všetky detaily ešte v decembri 2012. Na to mi už neodpovedal, ale vlastne áno. Bol som odvolaný z funkcie," vyhlásil Macko.

"Ak si minister myslí, že je v poriadku vyplácanie zo štátnych prostriedkov súkromnej firme, kde vlastne nie je jasné, čo tá firma urobila, boli tam faktúry len s číslom účtu, ale nie je jasné, za čo, tak pre mňa je to veľmi podozrivá okolnosť. Ak sa pri oficiálnej výstavbe niekto rozhodne, že časť vyplatí v hotovosti, tak myslím, že som povedal dosť," podčiarkol.

Plukovník v zálohe sa rozhodol svojou výpoveďou podporiť autora pôvodnej skartovanej správy o údajnom tunelovaní vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) Vladimíra Suchodolinského, lebo si ho váži ako čestného človeka.

Na otázku, či jeho odvolanie súvisí so správou, odvetil, že to má svoju vnútornú logiku. "Ak riaditeľa služby informujete o tom, čo sa tu dialo a on vám odpovie a chce, aby ste sa znovu vyjadrili a aby ste chápali, že je nová situácia, že pán Skuhra chce byť riaditeľom a cíti sa nekomfortne, tak zrejme tá súvislosť tam bude. Nedalo sa so mnou diskutovať," deklaroval.

Podľa Macka bolo nutné preskúmať, prečo bola cena stanovená tak, ako bola, prečo boli vyplácané čiastky v hotovosti, prečo bolo vyplatených na základe dodatku 200.000 eur za niečo, na čo nebol ani projekt s tým, že ten sa urobí potom, prečo to bolo urobené niekoľko hodín predtým, než zodpovední funkcionári opustili službu bez toho, aby odovzdali funkcie, ale zmluvy ostali platné. "Zostali otázky, na ktoré bolo potrebné hľadať odpoveď, na druhej strane zabrániť škodám, lebo objekt bol v takom stave rozostavanosti, že to nebolo možné prerušiť a objekt bolo potrebné dokončiť," povedal.



Macko bol šokovaný, že minister stojí za vedením Vojenského spravodajstva

Macko tiež oznámil, že jeho informačná správa sa stále nachádza vo Vojenskom spravodajstve. Zároveň je šokovaný, že minister stojí za súčasným vedením Vojenského spravodajstva. Tieto osoby totiž mali byť podľa medializovaných dokumentov aktérmi tunelovania v minulosti. "Nie je možné vyšetrovať niečo, ak títo ľudia rozhodujú o tom, čo poskytnú vyšetrovateľom či ministrovi," uviedol.

Minister obrany Glváč na tieto vyjadrenia reagoval, že Macko určite nebol odvolaný za spracovanie správy. "Ja som posunul tieto materiály odboru vnútornej bezpečnosti. Tieto skutočnosti však nie sú obsahom pôvodnej správy, ktorú nazývam slohová práca. Jeho svedectvo bolo irelevantné," uistil.

Na otázku, prečo musel Macko odísť, minister odvetil, že bol pridelencom, pričom ide o bežné personálne riešenie nového vedenia. Glváč tiež potvrdil, že ho Macko upozornil na isté nezrovnalosti. "Ja som s tým naložil tak, ako mi to zákon prikazuje," uistil. Platby v hotovosti či dodatky zmluvám komentovať nechcel, majú to podľa neho vyšetriť orgány činné v trestnom konaní. Zároveň uistil, že kauzu nevyšetruje súčasný šéf VS Ľubomír Skuhra, ale že si to osobne zobral pod svoju kuratelu on sám spolu s riaditeľom vnútornej bezpečnosti.

Glváč naďalej trvá na tom, že medializovaná správa je neautentická, až na 43 listín z prílohy, ktoré sú autentické, ale vytiahnuté z kontextu ostatných prípadov. Toto podľa neho dosvedčili aj svedkovia. "Ja som preskúmal za štyri dni a štyri noci 2102 listov," povedal. Minister je stále pripravený do desiatich minút zbaviť mlčanlivosti svedkov, ak ho o to požiada špeciálna prokuratúra.

Suchodolinský vypovedal pred poslancami, správu mu neukázali

Autor pôvodného skartovaného dokumentu o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010 Vladimír Suchodolinský dnes vypovedal pred poslancami na Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Medializovaný dokument mu však poslanci neukázali.

"Šrukturálne som opísal vlastnými slovami celý pôvodný dokument, následne mi bolo položené celé spektrum otázok. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) ich mal pripravených 62, stihol však položiť päť. Dosť konkrétne som opísal niektoré aktivity, ktoré sa diali. Niektoré otázky boli typu, prečo som to neurobil tak či onak," povedal novinárom Suchodolinský. O prípadnej rekonštrukcii pôvodnej skartovanej správy, ktorú už raz ponúkol, sa dnes s poslancami nebavil.

Rokovanie výboru hodnotil Suchodolinský ako prospešné. "Nemal som pocit, že by niekto bránil konkrétnejšiemu vypočutiu, takmer všetky otázky boli k veci," uistil. S výrokom ministra, že kauza je kačica, však nesúhlasí. "Minister ma ale ubezpečil, že všetky relevantné dokumenty má pod svojou kontrolou, že sú zapečatené a že ich odovzdá špeciálnej prokuratúre," dodal.


Fedor chce odtajniť "slohovú prácu" zo správy o údajnom tunelovaní VSS

Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor chce odtajniť tú časť správy o údajnom tunelovaní vojenských spravodajských služieb, ktorú minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) označil za slohovú prácu. Šéfovi rezortu obrany navrhol tiež, aby odtajnil písomnú informáciu, ktorú predložil výboru a informoval o nej médiá.

"Máme tu dva materiály - pôvodný o podozreniach a ministrovu správu. Požiadal som pána ministra, aby identifikoval kópie autentických utajovaných dokumentov z tohto balíka," povedal na tlačovej konferencii v parlamente Fedor. Minister podľa neho informoval, že niektoré kópie dokumentov sú autentické a utajované a že niektoré sú neutajované verejné listiny.

Tiež mal povedať, že prvá časť má byť slohovou prácou a nie je dôveryhodná. "Slohové práce by sme nemali utajovať. Čo nie je autentické a utajené, treba odtajniť. To je môj názor," vyhlásil Fedor, ktorý chce od ministra vedieť, ktoré časti v správe má začierniť a ktoré môže zverejniť.

Dodal, že zároveň Glváča požiadal, aby odtajnil jeho písomnú informáciu, ktorú dnes výbor zobral na vedomie. "Až na drobnosti táto informácia neobsahuje nič, čo by ešte viac poškodilo vojenské spravodajstvo alebo dekonšpirovalo osoby alebo objekty," poznamenal Fedor.

Najbližšie by mal výbor rokovať o kauze vo štvrtok 30. mája. "Pôjdeme si vypočuť informácie od niektorých osôb z vojenského spravodajstva priamo na ich pracovisko," informoval Fedor. Dodal, že po štvrtkovom rokovaní má pripraviť správu v súvislosti z kauzou. Chce, aby nebola len formálna, mieni pomenovať limity a zistenia.


Ľ. Galko: Minister Glváč koná tak, aby niekoho s väčším vplyvom nenahneval

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý dnes opäť prišiel na Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS), buď kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010 nerozumie alebo ju kryje a marí vyšetrovanie, lebo ho niekto drží nakrátko. Vyhlásil to dnes exminister obrany a člen kontrolného výboru Ľubomír Galko.

"Koná tak, aby niekoho s väčším vplyvom nenahneval," myslí si opozičný poslanec. Naznačil, že by mohlo ísť o ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Nie je nijako tajná informácia, že pán Skuhra má vzťah s terajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a nemyslím si, že by sám minister Glváč siahol po Skuhrovi ako riaditeľovi Vojenského spravodajstva," podotkol.

Galko si zároveň myslí, že správa o údajnom tunelovaní VSS v rokoch 2006 až 2010 je pracovnou verziou originálu, ktorý bol skartovaný. Podstatná časť informácií v oboch dokumentoch je podľa neho totožná a nie je vôbec podstatné, či tam sedí do detailov úplne všetko. Opozičný poslanec zároveň žiada zverejnenie správy, ktorú má k dispozícii výbor. Tvrdí totiž, že konkrétne mená sa dajú vyčierniť. "Už je to dekonšpirované, nech sa to dá von. Nech sa dajú von aj tie sumy," apeloval.

Podpredseda SaS sa ministra na výbore okrem iného opýtal, či mu neprekáža, že súčasný šéf Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra aj niekdajší šéf VSS Juraj Šebo trávili dovolenku v Benine aj v spoločnosti Georgea Gansého. Ten mal podľa mediálnych špekulácii spravovať majetok niekdajšiemu šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Oficiálne mu robil osobného tajomníka. Minister vraj Galkovi povedal, že ho to nezaujíma a nevie kto Gansé je. "Minister by musel byť blbý, aby to nevedel. Akoby dával od Skuhru ruky preč a nemal na neho dosah," myslí si.

Galko zároveň potvrdil, že začal zbierať podpisy potrebné pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by sa opozícia mala pokúsiť odvolať Glváča z funkcie. Dôvodom je, že minister neodvolal Skuhru, ktorý je podľa zverejnených dokumentov z tunelovania spolupodozrivý. "Už mám šesť podpisov, z toho len dva z SaS," povedal. Na zvolanie mimoriadnej schôdze ich potrebuje 30.



Tibenský označil dnešné Mackove tvrdenia za zavádzanie

Zástupca riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský sa ohradil voči tvrdeniam Ivana Macka, ktorý dnes ako bývalý príslušník vojenského spravodajstva vypovedal pred Osobitným kontrolným výborom NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a poukázal na svoju činnosť v prípade preverovania finančných tokov v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. Macko uviedol, že spôsob, akým to bolo realizované, vykazoval znaky podozrenia z trestnej činnosti. Podľa svojich slov o tom informoval správou riaditeľa služby v roku 2010 a tiež odbor vnútornej bezpečnosti. Išlo podľa neho o listinné dôkazy, ktoré hovorili o tom, že bude nevyhnutné celý proces preskúmať a podať trestné oznámenie vo veci lebo pravdepodobne došlo k porušeniu zákona pri správe cudzieho majetku a zneužitiu postavenia osobami, ktoré dnes môžeme označiť za neznáme, ale budú ich musieť definovať vyšetrovatelia. Macko uviedol, že za spracovanie správy ho minister Glváč odvolal.

Tibenský uviedol, že Macko vo svojich vyjadreniach uvádza nepravdivé a zavádzajúce skutočnosti. Podľa Tibenského o tom svedčí písomná dokumentácia, ktorú Macko osobne iniciatívne spracoval v roku 2010 a mal ju doplniť a spracovať v roku 2012. V  správe z 2010 pre vtedajšieho riaditeľa VSS Roberta Mikulca Macko podľa Tibenského písomne uviedol, že zo strany riaditeľov VOS a VSS boli porušené nielen základné princípy vnútorného riadenia VOS a VSS, ale existuje aj dôvodné podozrenie, že došlo k porušeniu zákona v súvislosti s výkonom práva pri nakladaní s majetkom štátu.

Tibenský uviedol, že Macko bol v októbri 2012 vyzvaný, aby k citovaným obvineniam podal doplňujúcu správu, preukazujúcu úkony, ktoré v tejto súvislosti vykonal. Keďže ten podľa Tibenského navrhol len pripraviť právnu analýzu s návrhom na podnet na prešetrenie zákonnosti postupu zodpovedných funkcionárov, Tibenský nariadil Mackovi „písomne uviesť, prečo informačná správa z roku 2010 obsahuje záver o porušovaní zákona konkrétnymi osobami, ak je takéto podozrenie dôvodné“. Macko mal uviesť, kto konkrétne aký všeobecne záväzný právny predpis porušil a úlohu mal splniť do 19. októbra 2012.

V následnej písomnej informácii mal Macko podľa Tibenského uviesť, že jeho predložená analýza z roku 2010 neobsahuje záver o porušení zákona konkrétnymi osobami, ale navrhuje pripraviť odbornú právnu analýzu.

Odborná právna analýza bola podľa Tibenského naozaj uskutočnená a je založená ako záznam v evidencii Vojenského spravodajstva. „Bude poskytnutá ako dôkaz pri podaní trestného oznámenia za ohováranie, rovnako ako pri uplatnení občianskoprávnej ochrany cti, dobrého mena a povesti dotknutých osôb," uviedol Tibenský.