Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V stredu bude súd pokračovať v dokazovaní v kauze vraždy J. Kuciaka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo strany obžaloby zostáva vykonanie vecných dôkazov, ktoré boli zhabané u obžalovaných, splnomocnenci poškodených chcú zase vykonávať dôkazy z telefónu Mariana K.

Bratislava 16. júna (TASR) - V stredu (17. 6.) a v piatok (19. 6.) pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Zo strany obžaloby zostáva vykonanie vecných dôkazov, ktoré boli zhabané u obžalovaných, splnomocnenci poškodených chcú zase vykonávať dôkazy z telefónu Mariana K.

Senát Ruženy Sabovej v ostatných pojednávacích dňoch vypočúval najmä znalcov. Na súde v Pezinku odzneli výpovede psychologičky Eleny Fortis k psychickému stavu Mariana K., ako aj výpoveď kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja, ktorý skúmal telefóny obžalovaných.

Psychologička nenašla u Mariana K. žiadne známky psychických porúch. V posudku uviedla, že ide o egocentrickú osobnosť s narcistickými rysmi. Ak je Marian K. vinný, tak za možnú motiváciu objednávky vraždy novinára považuje Fortis snahu o zachovanie jeho životného štýlu, ktorý mohol Ján Kuciak svojimi článkami ohrozovať. V prípade jeho odsúdenia psychologička pripustila možnosť resocializácie.

Kriminalista z oblasti IT Mikulaj vykonal analýzu telefónov obžalovaných, ktorá mapovala ich pohyb v čase pred, počas a po vražde vo Veľkej Mači. Mikulaj podľa splnomocnencov poškodených podporil obžalobnú verziu, ako aj verziu neprávoplatne odsúdeného Miroslava M. a právoplatne odsúdeného Zoltána Andruskóa.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.