Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súd v prípade kyselinárov P. Lomjanskému nepovolil obnovu konania

Na snímke Peter Lomjanský Foto: TASR - Štefan Puškáš

Peter Lomjanský bol v prípade "kyselinárov" odsúdený na trest odňatia slobody vo výške 12 rokov pre pomoc pri lúpeži či pomoc pri vražde.

Pezinok 26. apríla (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes zamietol návrh na povolenie obnovy konania jednému z odsúdených v prípade kauzy tzv. "kyselinárov" Petrovi Lomjanskému. Podľa názoru ŠTS totiž nepredložil súdu žiadne nové návrhy, dôkazy ani skutočnosti, ktoré by boli spôsobilé zmeniť pôvodný rozsudok.

Peter Lomjanský bol v prípade "kyselinárov" odsúdený na trest odňatia slobody vo výške 12 rokov pre pomoc pri lúpeži či pomoc pri vražde. Za mrežami strávil podľa jeho slov 10 rokov a momentálne sa nachádza na slobode.

Dnešné konanie pred ŠTS v Pezinku sa týkalo práve lúpeže. Podľa obžaloby Lomjanský spolu s ďalšími osobami získali informáciu, že v rodinnom dome v Modre sa nachádza väčšia suma peňazí. Lomjanský zabezpečil napríklad plán domu, do ktorého v roku 2002 vnikli iné osoby s kuklami na hlavách a bejzbalovými palicami. Napadli tu manželov a z domu si odniesli 2,7 milióna slovenských korún, ktoré mali z predaja bytu.

Lomjanskému, ktorý si trest odňatia slobody už vykonal, momentálne hrozí exekúcia časti jeho rodinného domu v rámci náhrady škody pre poškodených.

"Ide mi len o tú časť finančnú. Vrátil som sa z výkonu trestu do prázdnej chalupy, nemám z čoho žiť, nikto ma nechce zamestnať. Nechcem prísť o polku domu," povedal okrem iného.

ŠTS však návrh odsúdeného zamietol, nakoľko podľa neho neboli splnené podmienky pre povolenie obnovy konania. Odsúdený Lomjanský totiž podľa jeho názoru nepredložil nové návrhy, ktoré by boli spôsobilé zmeniť pôvodný rozsudok.

Voči rozhodnutiu ŠTS podal Lomjanský sťažnosť, ktorá má odkladný účinok.

"Kyselinári" v rokoch 2000 a 2001 zavraždili viacero ľudí. Obete najskôr zastrelili, telá rozpustili v kyseline sírovej a vyliali do kanalizácie. V celom prípade však boli obžalovaní desiatky ľudí z rôznej násilnej a ekonomickej trestnej činnosti.