Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súd nepovolil obnovu konania, o ktorú žiadal exšéf Drukosu Mojžiš

F. Mojžiš, ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Mojžiš si odpykáva právoplatný 8,5-ročný trest odňatia slobody pre pokračujúci trestný čin podvodu.

Banská Bystrica 9. februára (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, nepovolil obnovu konania, o ktorú vlani v júni požiadal bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš a jeho návrh dnes zamietol. Mojžiš si odpykáva právoplatný 8,5-ročný trest odňatia slobody pre pokračujúci trestný čin podvodu.

Ako reagoval predseda senátu, ak by mal ŠTS povoliť obnovu konania, museli by vyjsť najavo nové skutočnosti alebo dôkazy, ktoré neboli známe v čase, keď sa rozhodovalo o vine a treste Mojžiša. "Žiadne nové skutočnosti nie sú," uviedol predseda senátu.

Mojžiš dnes argumentoval novým znaleckým posudkom, ktorý spochybnil závery pôvodného znaleckého posudku Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) Žilinskej univerzity v Žiline, ako aj rozsah škody, čo bolo smerodajné pri rozhodovaní o jeho vine a treste.

V tejto súvislosti ŠTS konštatoval, že ide len o iný názor. V jeho posudku neboli žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by už v pôvodnom konaní neboli súdu známe. "Názor je názor a dôkaz je dôkaz," dodal predseda senátu.

"Podali sme sťažnosť, uvidíme, čo do rozhodnutia napíšu a pokúsime sa mu oponovať," povedal Mojžišov právny zástupca Juraj Trokan. Ako zdôraznil, závery posudku ÚSI sú chybné, jeho klient nemal v úmysle svojím konaním nikoho poškodiť a z ich nového posudku to vyplýva.

"Súd tvrdil, že je zjavné, že sa snažil svojím konaním získať majetkový prospech, ale veď to je účelom podnikania a je to v súlade so zákonom," dodal Trokan. V prípade povolenia obnovy konania žiadal tiež, aby Mojžišovi prerušili výkon trestu.

"Zákonné podmienky na povolenie obnovy konania splnené neboli, a preto zamietnutie návrhu odsúdeného vnímam ako jediný logický a možný postup ŠTS," vyjadril sa prokurátor Maroš Žilinka. "Spochybňovanie ÚSI ako znaleckého ústavu bolo absolútne nenáležité, neopieralo sa o žiadne reálne fakty," dodal.

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos si od 14. júna 2012 právoplatne odpykáva 8,5-ročný trest odňatia slobody pre trestný čin podvodu, keď o tom vtedy rozhodol senát Najvyššieho súdu, ktorý zamietol jeho odvolanie voči rozsudku nižšieho ŠTS.

Podľa obžaloby bol Mojžiš zodpovedný za to, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze, zväčša o celoživotné úspory, tisícky ľudí, ktorým sľuboval nereálne zhodnotenie ich financií. Súd ho napokon uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún.

Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos. Súd mu vyčítal, že ako šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť.