Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prokurátor: Sudkyňa zvažuje Kotlebovi prísnejšiu právnu kvalifikáciu

Na snímke vľavo predseda ĽSNS Marian Kotleba pred hlavným pojednávaním v kauze sporných šekov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 29. januára 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Pezinok 29. januára (TASR) – Ak by bol Marian Kotleba odsúdený podľa prísnejšej kvalifikácie, ktorú zvažuje sudkyňa Ružena Sabová, šiel by zrejme do väzenia. V tomto prípade by totiž nebolo možné uložiť peňažný ani podmienečný trest. Myslí si to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz. Kotleba sa na pojednávanie podľa vlastných slov pripraví.

Prokurátor sa domnieva, že sudkyňa zrejme zvažuje prísnejšiu kvalifikáciu v súvislosti s Kotlebovými kandidátmi do volieb. Na kandidačnej listine ĽSNS sú viacerí kandidáti, ktorí mali problémy so zákonom aj pre extrémizmus. Oboznámiť kandidátnu listinu ĽSNS a analýzu jednotlivých mien navrhla podľa Honza prokuratúra.

Sabová oznámila, že zvažuje pri Kotlebovi prísnejšiu právnu kvalifikáciu. Podľa tej by šéf ĽSNS mohol byť súdený nie za trestný čin prejavu sympatií k hnutiam potláčajúcim základné práva a slobody, ale rovno za založenie, podporu a propagáciu takého hnutia. V tomto prípade by mu hrozil prísnejší trest, až osem rokov odňatia slobody, ktorý sa podľa Honza nedá vyriešiť podmienečným trestom.

Keď chcete preukázať, že tá číselná symbolika súvisí s neonacizmom, to znamená, že nejde priamo o odovzdávanie šeku s hákovým krížom, ale s číselnou symbolikou, ktorá predstavuje neonacizmus, musíte obžalovanému dokázať, že je jeho motivácia neonacistická,“ vysvetlil Honz. Neonacistická motivácia má podľa neho vyplývať z toho, akými osobami sa obžalovaný obklopuje, čo vykonal v minulosti a aké sú dôkazy z minulého obdobia.

Samosudkyňa Ružena Sabová odročila po žiadosti obžalovaného pojednávanie na 4. a 5. marca, čiže až po parlamentných voľbách (29. 2.). Kotleba ju o to žiadal aj preto, aby nebolo možné považovať konanie za politické. Prokurátor dôvod na odročenie nevidel, ale súhlasil s ním preto, aby sa aj on mohol pripraviť na novú možnú kvalifikáciu skutku.

Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.



"Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii," uviedla vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.