Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha si odsedí 11 rokov

Mikuláša V. odvádzajú z pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Dušan Hein

Na 11-ročný úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu.

Bratislava 27. februára (TASR) - Senát NS SR dnes tak na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného a potvrdil januárový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Keby NS SR dnes právoplatne nerozhodol, dostal by sa už v piatok 28. februára Vareha na slobodu, keďže bol vo väzbe už tri roky.

"Prvostupňový súd konanie obžalovaného správne posúdil. Správne posúdil znalecké posudky a aj výpovede svedkov. Trest, ktorý mu bol uložený je zákonný a správny," zdôvodnil mimo iného rozhodnutie NS SR predseda senátu. Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať. Obžalovaným neboli zrealizované obchody, ktoré uvádzal, išlo o fiktívne obchody, ktorými sa snažil len získať nadmerné odpočty daní. "Som spokojný s rozsudkom, v podstate dnes NS SR potvrdil rozsudok nižšieho súdu. Keby dnes NS SR nerozhodol, bola by to úplná katastrofa, lebo by sa obžalovaný dostal zajtra na slobodu," povedal novinárom po vynesení rozsudku špeciálny prokurátor Ján Šanta.

Podnikateľa 23. januára tohto roku opätovne ŠTS v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody v dĺžke 11 rokov. Nižší súd ho uznal vinným zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Rozhodnutie nebolo právoplatné, keďže obžalovaný sa voči verdiktu odvolal. O odvolaní práve dnes v rekordne krátkom čase a to len mesiac od vynesenia rozsudku nižšieho súdu rozhodoval NS SR. Dnešného verejného zasadnutia sa Mikuláš Vareha nezúčastnil a súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Obhajoba žiadala senát NS SR, aby vec vrátil naspäť ŠTS, keďže obžalovanému bolo odopreté právo na obhajobu. Vareha vystriedal od prípravného konania, vrátane náhradných obhajcov, až šesť advokátov.

Vareha si má, podľa verdiktu ŠTS odpykať trest v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. ŠTS mu udelil aj peňažný trest 100.000 eur. Ako náhradný trest určil rok za mrežami. Obžalovaný sa aj v januári vzdal práva byť prítomný pri vyhlásení rozsudku. Výslovne žiadal, že nechce byť na ňom prítomný zo zdravotných a osobných dôvodov. V práve posledného slova uviedol, že je nevinný a žiadal, aby ho súd oslobodil v celom rozsahu.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Mikuláš Vareha spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008 - 2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 milióna euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta. Dovedna Mikuláš Vareha pôsobil v 72 firmách a v súčasnosti približne 2000 rozličných, najmä civilných sporov.

O vrátení kauzy veľkopodnikateľa na ŠTS, ktorého už v apríli 2013 tento súd odsúdil neprávoplatne na 11-ročný trest odňatia slobody, rozhodol NS SR. Sudca ŠTS po januárovom vyhlásení rozsudku odôvodnil, že senát vykonal dokazovanie v rozsahu, v akom to NS SR prikázal. ŠTS dospel k záveru, že je tu rad silných dôkazov, že obchody sa neuskutočnili a sú fiktívne.

"Z môjho pohľadu sa ani nič iné nedalo čakať, pretože ani NS SR nevytkol žiadne skutkové chyby – žiadne chyby dokazovania. Poukázal len na niektoré procesné postupy, a to nemohlo mať vplyv na ďalší rozsudok," povedal v januári k rozsudku prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Dodal vtedy tiež, že Varehovi skončí trvanie väzby 1. marca. Prokurátor vo svojej záverečnej reči uviedol, že bolo dokázané, že nie je možné zobchodovať uvádzané množstvo lykožrútov a euroočiek. Išlo len o vytvorenie zdania ekonomickej činnosti. Mikuláša Varehu navrhol uznať za vinného a udeliť mu 11-ročný aj peňažný trest. Obhajca naopak navrhoval svojho klienta v celom rozsahu oslobodiť. Podľa Varehu boli jeho práva na obhajobu porušené od začiatku. Pokračoval, že v jeho firmách sa uskutočnil rekordný počet daňových kontrol v SR. Celé jeho trestné stíhanie je podľa neho neštandardné, pričom nemal možnosť preštudovať si vyšetrovací spis v prípravnom konaní. Na ŠTS sa začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom 5. novembra 2012. ŠTS vypočul viacero svedkov, medzi inými z Finančnej správy SR, odborníkov, znalca z odboru ekonomiky aj zamestnancov, ktorí pracovali v spoločnostiach obžalovaného.

Najvyšší súd poslal Varehu za krátenie a neodvedenie daní a poistného za mreže



Mikuláša Varehu najskôr obvinili z daňových podvodov. Jeho firmy údajne medzi sebou fiktívne obchodovali. Bol konateľom a vlastnil takmer 80 spoločností. Z nich bolo 51 registrovaných ako platcovia DPH.

Na 11-ročný úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu, označovaného za kráľa Zemplína v kauze krátenia a neodvedenia daní a poistného v rámci obchodovania s lykožrútom a euroočkami.

TASR prináša výberovú chronológiu kauzy východoslovenského podnikateľa Mikuláša Varehu.


1. marca 2011 - Polícia zadržala na východnom Slovensku vtedy vplyvného podnikateľa Mikuláša Varehu., ktorý sa mal v uplynulých rokoch dopustiť daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin skrátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún (29,4 milióna eur). Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).

11. marca 2011 - Najvyšší súd SR rozhodol tak, že Mikuláš Vareha. zostane napriek ponúknutej kaucii vo výške 50.000 eur naďalej za mrežami. Senát NS neprijal písomný sľub obvineného a ani jeho peňažnú záruku. Zamietol tak sťažnosť obvineného podnikateľa voči vzatiu do väzby. NS zároveň zamietol aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) SR voči dôvodom väzby. Obvinený tak zostal naďalej vo väzbe.

26. júla 2011 - Obvinený podal sťažnosť na NS SR proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu - pracovisko Banská Bystrica, ktorý zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

1. augusta 2011 - Sťažnosť podnikateľa Mikuláša Varehu. bola doručená na Najvyšší súd SR.

11. augusta 2011 - Mikuláš Vareha zostal vo väzbe. Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho z väzby odmietol prepustiť.

2. marca 2012 - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil konateľa maďarských obchodných spoločností Molnára M. z trestného činu skrátenia dane a poistného. Išlo o konateľa firiem, ktoré podľa polície figurovali v obchodnom reťazci na fiktívne obchody. Nadmerným odpočtom DPH z týchto fiktívnych obchodov prišiel slovenský štátny rozpočet o desiatky miliónov eur. Polícia tvrdila, že od mája 2009 do januára 2010 Mikuláš Vareha a Molnár M. vytvorili zo svojich firiem obchodný reťazec a obchodovali s takmer 28 miliónmi "euroočiek" v hodnote 106 miliónov eur. Údajne ich na základe viac ako 20 fiktívnych faktúr Mikuláš Varega dodával Molnárovi M., o čom existujú aj dodacie listy a doklady o preprave. Tovar vraj nebol nikdy dodaný a Mikuláš Vareha v daňovom priznaní uplatnil nadmerný odpočet DPH, čím poškodil štátny rozpočet o 19 miliónov eur. Obvinený maďarský podnikateľ bol v tom období pre inú trestnú činnosť vo väzbe v Maďarsku. Slovenská polícia požiadala o jeho vydanie na trestné stíhanie na Slovensko. Mikulášovi Varehovi policajti rozšírili obvinenie už tri razy. Čelí tiež obvineniu zo skrátenia dane a neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie DPH v celkovej výške viac ako 57 miliónov eur.

17. júla 2012 - Sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby. Mikuláš Vareha však zatiaľ vo väzbe zostal, prokurátor totiž voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

25. júla 2012 - Východoslovenský veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha, považovaný za kráľa Zemplína zostal naďalej vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom na svojom neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu SR, ktorý tak zamietol sťažnosť špeciálneho prokurátora voči nedávnemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS).

30. júla 2012 - Na Mikuláša Varehu bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Podnikateľ je obvinený z pokračujúceho trestného činu skrátenia dane a poistného a trestného činu neodvedenia dane a poistného. Spis má viac ako 80 zväzkov. Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spáchal svojou trestnou činnosťou škodu za 58,1 milióna eur.

15. augusta 2012 - Mikuláš Vareha sa nedostane na slobodu ani po tom, ako na neho bola podaná obžaloba. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol, že zostane vo väzbe pre obavu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti.

28. augusta 2012 - Známy východoslovenský podnikateľ Mikuláš Vareha zostal naďalej za mrežami vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR (NS) na svojom neverejnom zasadnutí. NS SR tak zamietol sťažnosť podnikateľa voči predĺženiu väzby.

5. novembra 2012 – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisku Banská Bystrica, sa začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom Mikulášom Varehom. Obvinený je z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného. Dohoda o vine a treste uzavretá nebola. Mikuláš Vareha uviedol, že je nevinný a nič nespáchal.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spáchal svojou trestnou činnosťou škodu za 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností obchodujúcich vzájomne len medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

6. novembra 2012 – Pokračovalo hlavné pojednávanie. Vypovedal svedok, občan Maďarskej republiky Mihaly Molnár, ktorého možno podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu označiť za jedného z najdôležitejších. Svedok pred senátom uviedol, že obžalovaného nikdy nestretol a na Slovensku nebol. Mal firmy v Maďarsku a Mikuláš Vareha mu mal predávať euroočká - na papieri. Svedok podľa vlastných slov vedel, že pôjde o fiktívne záležitosti, ale malo ísť len o vývoz tovaru z krajiny, ktorý mal zaúčtovať a oznámiť maďarskému daňovému úradu ako tovar zakúpený zo zahraničia.

4. decembra 2012 - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, opäť pojednával v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu Na neverejnom zasadnutí sa tiež rozhodovalo o prepustení Mikuláša Varehu z väzby. Súd jeho žiadosť o prepustenie na slobodu zamietol. Nakoľko obžalovaný podal sťažnosť, rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

18. - 19. decembra 2012 – Vypočúvaním niekoľkých svedkov pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku – pracovisku Banská Bystrica. Vypovedali zamestnanci vo firmách obžalovaného aj bývalý pracovník vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR. ŠTS hlavné pojednávanie odročil.

16. januára 2013 - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovalo vypočúvaním svedkov pojednávanie so zemplínskym podnikateľom Mikulášom Varehom. Ešte pred tým obvinený podal žiadosť o prepustenie z väzby, ktorú ale súd zamietol. Voči rozhodnutiu senátu podal obvinený sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Podľa mienky podnikateľa mali pominúť dôvody tzv. preventívnej väzby. Väzenie navrhoval nahradiť písomným sľubom a zaplatením kaucie 50.000 eur.

23. januára 2013 - Najvyšší súd (NS) SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu., ktorú podal voči rozhodnutiu senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Ten zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

31. januára 2013 – Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica vypovedali viacerí svedkovia, ktorí pracovali vo firmách veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu.

11. - 12. februára 2013 – Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica vypovedal v kauze veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu znalec z odboru ekonomiky, ktorý mal za úlohu zodpovedať v súvislosti s prípadom sedem otázok vyšetrovateľa.

11. marca 2013 - Vypovedali pracovníci z Maďarska, ktorí mali v minulosti robiť pre firmu obžalovaného Mikuláša Varehu. Podľa výpovedí odkôrňovali v Strede nad Bodrogom drevo a zbierali z neho chrobáky aj kôru, ktoré ukladali do vriec. Svedkovia mali byť predvolaní, aby sa vyjadrili k zberu lykožrútov.

12. marca 2013 - Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica vypovedali v kauze veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu odborníci na jabloňové očká a ochranu lesa pred podkôrnym hmyzom, aj lykožrútom. Obžalovaný totiž podľa obžaloby fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta. V danom prípade mal podnikateľ obchodovať len s jedným druhom jabĺk a to Fuji. Podľa slov znalca, ktorý k prípadu vypracoval posudok, na Slovensku je 127,2 hektárov (ha), na ktorých sa pestuje odroda Fuji, všetkých ovocných sadov dokopy je v SR asi 8000 ha. Na množstvo 55 miliónov očiek by však pritom bola potrebná plocha sadu okolo 15.000 ha. V takom množstve sa v SR bežne s euroočkami neobchoduje.

19. marca 2013 - Samozvaného kráľa Zemplína Mikuláša Varehu súd opäť odmietol prepustiť z väzby. Zamietnutie jeho žiadosti o prepustenie na slobodu potvrdili z Kancelárie predsedu Najvyššieho súdu SR (KP NS SR).

15. apríla 2013 - Prednesom záverečnej reči prokurátora pokračovalo popoludní ráno prerušené hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) Pezinok, pracovisko Banská Bystrica, v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu. Obžalovaný zakázal obom prítomným svojim pôvodným obhajcom prednes záverečných rečí, nakoľko už nie sú jeho obhajcovia. Podnikateľ si zvolil nového zástupcu, ktorý na pojednávaní nebol. Hlavné pojednávanie bolo za účelom vyhlásenia rozsudku odročené na 18. apríla. Mikuláš Vareha záverečnú reč tiež nepredniesol, nakoľko boli podľa jeho slov porušené práva na obhajobu. Nevyužil ani právo posledného slova.

18. apríla 2013 - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, uznal za vinného veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu z pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody vo výške 11 rokov a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

30. októbra 2013 - Kauza veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu sa vracia naspäť na nižší súd. Rozhodol o tom na svojom zasadnutí Najvyšší súd (NS) SR. V odôvodnení NS SR konštatuje viaceré podstatné výhrady voči postupu špecializovaného súdu. Vraj záver o vine obžalovaného "oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom". Podľa NS nepostupoval ŠTS v súlade so zákonom ani vtedy, keď nútil advokátov Mikuláša Varehu, aby boli prítomní na hlavnom pojednávaní pri vynesení rozsudku, hoci obžalovaný im zrušil plné moci na obhajobu pár dní predtým. NS ďalej konštatuje, že "súd prvého stupňa pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol novozvolený obhajca a v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol". Špecializovaný trestný súd (ŠTS) už vytýčil nový termín pojednávania na 2. decembra.

2. decembra 2013 - Nové pojednávanie so zemplínskym podnikateľom Mikulášom Varehom, ktoré sa na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici malo začať, sa pre náhle ochorenie obžalovaného neuskutočnilo.

10. januára 2014 - Nové pojednávanie s Mikulášom Varehom sa začalo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. Proces sa konal vzhľadom na zdravotný stav obžalovaného v tamojšom Ústave na výkon väzby.

17. januára 2014 - Oboznamovaním účastníkov s obsahom listinných dôkazov pokračovalo niekoľko dní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pojednávanie s Mikulášom Varehom.

23. januára 2014 - Na úhrnný trest odňatia slobody v dĺžke 11 rokov opätovne odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu. Uznal ho vinným zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Rozhodnutie nie je právoplatné, obhajoba sa vyjadrí v zákonnej lehote. Mikuláš Vareha si má odpykať trest v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu udelil aj peňažný trest 100.000 eur. Obžalovaný sa vzdal práva byť prítomný pri vyhlásení rozsudku. Výslovne žiadal, že nechce byť na ňom prítomný zo zdravotných a osobných dôvodov. V práve posledného slova uviedol, že je nevinný a žiadal, aby ho súd oslobodil v celom rozsahu.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Mikuláš Vareha spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008 - 2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 milióna euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

27. februára (TASR) - Na 11-ročný úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu, označovaného za kráľa Zemplína, v kauze krátenia a neodvedenia daní a poistného v rámci obchodovania s lykožrútom a euroočkami.

Senát NS SR na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného a potvrdil januárový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Keby NS SR dnes právoplatne nerozhodol, dostal by sa v piatok 28. februára Vareha na slobodu, keďže bol vo väzbe už tri roky.