Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Marian K. tvrdí, že Kuciakove články neohrozovali jeho podnikanie

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR - Adel Ghannam

Otec Jána Kuciaka Jozef avizoval, že má záujem v budúcnosti zbúrať dom, v ktorom sa stala vražda. Bydlisko Kuciaka a Kušnírovej vo Veľej Mači by chcel prerobiť na otvorený park.

Pezinok 30. apríla (TASR) – V kauze vraždy Jána Kuciaka sa vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde čítali úryvky z článkov zavraždeného novinára. Predsedníčka senátu Ružena Sabová čítala o kauzách Donovaly, Technopol Servis, televízne zmenky a iné.

Články Jána Kuciaka sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú motív Mariana K. objednať si Kuciakovu vraždu. Tento motív dopĺňajú aj výpovede Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk. Tí na súde v januári zhodne vypovedali, že Kuciak Mariana K. ohrozoval a zapríčinil aj jeho opätovné trestné stíhanie, keď upozornil na chyby pri vyšetrovaní kauzy podvodov s DPH v lyžiarskom stredisku Donovaly. Po Kuciakovom článku prípad odňali bývalému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombikovi, ktorý podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica pracoval v prospech obžalovaného. Mariana K. po Kuciakovom článku v kauze obvinili.

Predsedníčka senátu Sabová avizovala pred pokračovaním v dokazovaní, že sa vo štvrtok nebude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema. Urobila tak po tom, ako sa Marian K. sťažoval, že má mať strana poškodených dopredu informácie o dokazovaní, ktoré on nemá. Sabová ho ubezpečila, že zo strany senátu ani pracovníkov súdu informácie neunikajú, a doplnila, že poradie dokazovania ide podľa obžaloby a je predvídateľné.

Vo štvrtok by sa mala na súde prehrávať aj tlačová konferencia televízie TA3 z roku 2017, počas ktorej Kuciak konfrontoval Mariana K. s otázkami o jeho obchodných aktivitách na Donovaloch.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Alena Zs. a Marian K. Marian K. si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Marian K. tvrdí,že Kuciakove články neohrozovali jeho podnikanie ani osobu


Marian K., obžalovaný v prípade z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tvrdí, že Kuciakove články neohrozovali jeho podnikanie ani jeho osobu. Hovoril o tom na štvrtkovom hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

"Je zrejmé, že v roku 2017 zavraždený Ján Kuciak nahrádzal prácu orgánov činných v trestnom konaní," uviedol splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Marian K. povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Dodal, že v Kuciakových článkoch bolo veľa neprávd.

"Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal," uviedol obžalovaný.

Marian K. tvrdí, že by nič nezískal, keby Kuciak prestal písať, a dodal, že by bolo za ním ďalších 100 novinárov. "Vražda novinára znie svetom viac ako vražda pápeža. Len úplný idiot by nemohol predpokladať, čo sa z niečoho takého stane," uzavrel Marian K.

Na súde sa prehrával aj už medializovaný telefonát medzi Marianom K. a Jánom Kuciakom, v ktorom obžalovaný obviňoval Kuciaka, že píše na objednávku. "Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne, pán Kuciak, špeciálne venovať," povedal mu Marian K.

Na súde sa prehrávala tlačovka Mariana K., na ktorej ho konfrontoval J. Kuciak


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok prehrávala tlačovka, počas ktorej Ján Kuciak konfrontoval Mariana K. s jeho prevodmi hotelov na Donovaloch. Odhalenia v tej kauze považujú splnomocnenci poškodených za jeden z možných motívov na objednávku vraždy novinára. Po prehratí tlačovky avizovala predsedníčka senátu Ružena Sabová, že pojednávanie bude pokračovať v máji a júni.

Počas tlačovky v roku 2017 konfrontoval Mariana K. v živom vysielaní TA3 Ján Kuciak, keď sa pýtal na zmysel prevodov spoločností, ktoré vlastnili hotely v lyžiarskom stredisku. "Zmysel tých obchodov bol dostatočne jasne vysvetlený vyšetrovateľovi Policajného zboru," odpovedal vtedy Marian K. Kuciakovi. Po Kuciakových článkoch a odobraní prípadu pôvodnému vyšetrovateľovi následne Mariana K. v kauze Donovaly obvinili.

"Mali ste všetci možnosť vidieť, ako ho svojimi otázkami prichytil pri klamstve a dostal do úzkych," reagoval na tlačovku splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. "Myslím si, že aj jeho investigatívna práca prispela k tomu, že bol nakoniec v týchto veciach Marian K. postupne odstíhaný," doplnil Lipšic.

"Vôbec ma nedostal otázkami do úzkych, to nie je pravda," reagoval zase obžalovaný Marian K. Dodal, že celé vyšetrovanie kauzy Donovaly je o zneužití práva a nie jeho porušení. "Je to situácia, keď som konal v súlade s právom a mal som konať v súlade s právom a pritom získať výhody, ktoré považujú orgány činné v trestnom konaní za neoprávnené," vysvetlil obžalovaný.

Po hodnotení dôkazu avizovala predsedníčka senátu, že zamýšľa vytýčiť ďalšie termíny pojednávania na 18. a 19. mája a následne 1., 17., 18. a 19. júna.