Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súd prepustil L. Bašternáka podmienečne na slobodu

Na snímke členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže vedú po chodbe súdu odsúdeného podnikateľa Ladislava B. (Bašternáka), 15. novembra 2021 na Okresnom súde v Trenčíne. Okresný súd v Trenčíne rozhoduje o jeho podmienečnom prepustení z výkonu trestu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bašternákov právny zástupca Peter Filip považuje rozhodnutie o prepustení za správne a zákonné.

Trenčín 15. novembra (TASR) – Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín tak v pondelok vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva päťročný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

Senát tiež rozhodol o skúšobnej dobe 30 mesiacov, nariadil kontrolu technickými prostriedkami a odsúdenému uložil zákaz opustenia územia SR v skúšobnej dobe.

„S rozhodnutím Okresného súdu Trenčín som sa nestotožnil, podal som proti nemu sťažnosť. Dôvodom je prebiehajúce trestné konanie v inej právnej veci, kde bol Ladislav B. neprávoplatne odsúdený a uznaný za vinného zo zločinu krátenia dane. Krajská prokuratúra navrhuje súhrnný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov,“ povedal prokurátor Boris Buvala. Bašternákov právny zástupca Peter Filip považuje rozhodnutie o prepustení za správne a zákonné.



Podmienečné prepustenie umožňuje Trestný poriadok v prípade, že osoba odsúdená za zločin si odpykala už polovicu trestu, odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie a že od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil v marci 2019 trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Zároveň mu prepadol majetok v prospech štátu.