Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Súd prerušil pojednávanie v kauze vraždy J. Kuciaka do mája

Na archívnej snímke hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 29. apríla 2020. V Pezinku je z obžalovaných prítomný iba údajný objednávateľ Marian K. Na snímke Marian K. pred začiatkom pojednávania. Foto: TASR – Adel Ghannam

Na 18. mája súd predvolal brata Mariana K. Ivana Kočnera. O deň neskôr chce súd oboznamovať o správach z aplikácie Threema. V júnových termínoch budú vypovedať znalci.

Pezinok 30. apríla (TASR) – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej do 18. mája. Pojednávanie bude potom pokračovať 19. mája a 1., 17. a 19. júna.

Na 18. mája súd predvolal brata Mariana K. Ivana Kočnera. O deň neskôr chce súd oboznamovať o správach z aplikácie Threema. V júnových termínoch budú vypovedať znalci.

Vo štvrtok popoludní sa pred prerušením pojednávania čítali listiny súvisiace s autami Aleny Zs. Tá používala dve rôzne autá, z ktorých jedno slúžilo podľa splnomocnenca Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu ako odmena za zorganizovanie vraždy novinára. Kvasnica ďalej argumentoval, že bolo auto zakúpené pár mesiacov po vražde s tým, že jej prvé auto bolo bez vysvetlenia predčasne splatené. Obžalovaný oponoval tým, že bola v čase kúpy na auto mimoriadna zľava, ktorá mala časové obmedzenie.

Verzia, že bolo auto odmenou za zorganizovanie vraždy, korešponduje s výpoveďou Zoltána Andruskóa, ktorý bol za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Naopak, to podľa Kvasnicu odporuje svedeckej výpovedi Jozefa D., ktorý je svedkom aj v kauze vraždy Kuciaka, aj v kauze falšovania zmeniek. Okrem toho je obvinený v kauze Technopol Servis. Jozef D. v januári na súde trval na tom, že bol biely mercedes zakúpený ako auto, ktoré malo slúžiť na produkciu relácie Na pranieri, v ktorej sa Marian K. pokúšal diskreditovať novinárov.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Alena Zs. a Marian K. Marian K. si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.