Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Súd rozhoduje o predĺžení väzby obvineným v rámci akcie Očistec

Na archívnej snímke eskorta privádza obvineného bývalého prezidenta Policajného zboru SR Tibora G. Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa začalo rozhodovanie o predĺžení väzby obvineným v rámci policajnej akcie Očistec. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil svoj návrh o obrazovo-zvukové záznamy.

"Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP," objasnila pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Záznamy a ich prepisy majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz, ako aj diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorov ÚŠP.

Portál aktuality.sk v pondelok (25. 10.) zverejnil aj videá, zobrazujúce stretnutia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podnikateľa Miroslava Bödöra, ako aj obhajcu obvineného policajného exprezidenta Mareka Paru, a tiež syna Tibora G.

Tibor G. bol zadržaný v rámci minuloročnej akcie NAKA Očistec spoločne s ďalšími bývalými vysokopostavenými policajnými funkcionármi. Boli medzi nimi napríklad exriaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert K., bývalý šéf NAKA Peter H., niekdajší šéf národnej jednotky finančnej polície Bernard S. a iní.

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie.