Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Súd v Luxemburgu skúma žalobu Mariána K. proti Europolu v kauze Kuciak

Na archívnej snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Súdny dvor na svojej webovej stránke pripomenul, že podnikateľ Marián K. je na Slovensku obžalovaný z objednávky vraždy investigatívneho novinára z februára 2018.

Brusel/Luxemburg 30. júna (TASR) - Na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu sa v stredu konalo vypočúvanie strán k žalobe, ktorú pre údajný únik citlivých súkromných informácií podal proti Europolu slovenský podnikateľ Marián K. v súvislosti s kauzou vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Súdny dvor na svojej webovej stránke pripomenul, že podnikateľ Marián K. je na Slovensku obžalovaný z objednávky vraždy investigatívneho novinára z februára 2018.

Počas vyšetrovania vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej slovenské orgány poverili Europol, aby analyzoval údaje uložené na dvoch mobilných telefónoch a USB kľúči. Europol vykonal analýzu, ktorej výsledok - vrátane citlivých údajov o súkromnom živote Mariána K. - údajne unikol do slovenských médií ešte predtým, ako ich dostali príslušné orgány v SR.

V tejto súvislosti Marián K. podal na Všeobecný súd (prvostupňovú inštanciu Súdneho dvora EÚ) žalobu proti Europolu. V nej tvrdí, že policajný úrad EÚ si nesplnil svoje povinnosti v oblasti ochrany údajov vyplývajúcich z nariadenia o Europole z roku 2016. Slovenský podnikateľ na Všeobecnom súde žiada od Europolu 100.000 eur ako náhradu za utrpenú nemajetkovú ujmu.

Súdny dvor EÚ rozsudok v tejto veci vynesie neskôr.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)