Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Za podpálenie vlajky EÚ súd právoplatne potvrdil peňažité tresty

Foto: Ilustračné foto

KS tak dnes potvrdil minuloročný decembrový verdikt nižšieho Okresného súdu Bratislava I a zamietol odvolanie oboch obžalovaných.

Bratislava 3. júna (TASR) - Trojčlenný senát Krajského súdu (KS) v Bratislave dnes odsúdil v kauze podpálenia vlajky Európskej únie (EÚ), ku ktorému došlo v novembri 2012, obžalovaných Mariána Mišúna a Štefana Potockého na peňažité tresty vo výške 300 a 500 eur.

KS tak dnes potvrdil minuloročný decembrový verdikt nižšieho Okresného súdu Bratislava I a zamietol odvolanie oboch obžalovaných. Zrušil len časť rozsudku nižšieho súdu v prípade Mišúna, keď bol pôvodne potrestaný aj zákazom pobytu na území hlavného mesta na dva roky. Od pondelka 2. júna má totiž podanú žiadosť o trvalý pobyt práve v Bratislave. Verdikt je právoplatný. Obaja sa na dnešné verejné zasadnutie Krajského súdu v Bratislave osobne dostavili.

Podporiť ich prišlo približne 20 aktivistov, ktorí verdikt na chodbách hlasno odsudzovali. Incident vyvolalo aj to, keď jeden z aktivistov zanechal počas porady senátu pred vynesením rozsudku v súdnej miestnosti, keď verejnosť bola vyzvaná, aby opustila miestnosť, nahrávacie zariadenia. "Sloboda prejavu by mala mať určité medze," zdôvodnila okrem iného dnešné rozhodnutie predsedníčka senátu.

EÚ rozkradla Slovensko

Obžalovaní sa vyjadrili, že sú "hrdí na to, čo spravili, lebo EÚ rozkradla Slovenskú republiku". Obaja sa však cítia nevinní. "Jednoznačne navrhujem, aby boli vypočutí aj iní svedkovia ako pri incidente prítomní policajti. Navrhujem, aby bol prehratý celý videozáznam, na ktorom sú zachytené moje slová, že EÚ je jedna byrokratická banda, ktorá ničí európske národy. Domáham sa zrušenia výroku o vine a vec riešiť ako priestupok," povedal okrem iného vo svojom záverečnom návrhu obžalovaný Mišún.

"Moje hanlivé slová patrili politickej elite Francúzska a Nemecka, ktoré sú hlavnými predstaviteľmi EÚ. Proces považujem za politicky riadený, nakoľko z údajných zahraničných svedkov nebol ani jeden predvedený a vypočutý. Som hrdý na svoj čin, súdite ma, ale verím, že ma bude súdiť budúcnosť. Žiadam dopočutie svedkov a prehratie videozáznamu. Žiadam v plnej miere oslobodenia od trestu," povedal okrem iného ho svojom návrhu obžalovaný Potocký.

Za podpálenie vlajky EÚ Okresný súd Bratislava I už 3. decembra minulého roku potrestal Mariána Mišúna a Štefana Potockého zaplatením peňažných trestov. Oboch uznal za vinných z prečinu výtržníctva. Bývalý mestský policajt v Trnave Marián Mišún má zaplatiť 300 eur, inak pôjde na tri mesiace do väzenia. Štefan Potocký má zaplatiť 500 eur, inak mu hrozí päť mesiacov za mrežami. Obaja boli pôvodne potrestaní aj zákazom pobytu na území Bratislavy na dva roky.

Odvolali sa

Z názoru nižšieho súdu jednoznačne vyplývalo, že skutok sa stal v zmysle obžalobného návrhu, preto uložil rovnaké tresty ako pôvodne v trestnom rozkaze. Na posilnenie preventívneho charakteru trestu uložil okrem peňažných trestov aj tresty zákazu pobytu. Rozsudok však nebol právoplatný, keďže obžalovaní podali odvolanie a odvolací súd sa prípadom zaoberá práve dnes.

V tomto prípade Okresný súd Bratislava I rozhodoval už v máji 2013. Vtedy však povedal, že podpálenie vlajky pred Národnou radou SR v novembri 2012 bolo priestupkom. Voči tomu podala sťažnosť prokuratúra a odvolací súd májové rozhodnutie v septembri zrušil s tým, že okresný súd má rozhodnúť znovu.

K incidentu došlo 10. novembra 2012 na Námestí Alexandra Dubčeka počas bratislavského pochodu s názvom Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku, ktorý zorganizoval Marián Mišún spolu s Oskarom Dobrovodským, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi. Obaja obvinení vtedy vystúpili pred účastníkov zhromaždenia. Jeden z nich vybral vlajku a polial neznámou horľavou tekutinou. Vlajku potom druhý z nich podpálil. Potocký pritom mimo iného vykrikoval "špiny francúzske a nemecké, toto je vaša únia". Následne obidvoch odviedli na policajné oddelenie. Okresný súd Bratislava I ich 13. novembra uznal trestným rozkazom za vinných a odsúdil na rovnaké tresty ako dnes. Obvinení nesúhlasili, voči trestnému rozkazu podali odpor, a tak nasledovalo súdne pojednávanie.