Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Súd začal rozhodovať o dovolaniach exministrov v nástenkovom tendri

Ilustračné foto. Foto: TASR

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva.

Bratislava 24. marca (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR začal vo štvrtok doobeda rozhodovať o dovolaniach exministrov za SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova v kauze nástenkový tender. Na verejnom zasadnutí sa osobne nezúčastňujú.

Dvojicu právoplatne odsúdili na jeseň 2018. Janušek dostal 11-ročný a Štefanov deväťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Súd ich uznal za vinných z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Tresty si odpykávajú v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho im uložili peňažný trest vo výške 30.000 eur. Po prvý raz v histórii SR tak boli právoplatne odsúdení členovia vlády.

Svojím konaním podľa súdu vytvorili podmienky pre vopred vybraného uchádzača, čím znemožnili súťaž a pomohli dosiahnuť zisk víťaznému konzorciu firiem blízkemu expredsedovi SNS Jánovi Slotovi v hodnote 3,5 milióna eur.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. O kreslo potom prišli obaja odsúdení ministri za SNS.