Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súd zamietol sťažnosť Dušana K. v súvislosti s jeho korupčnou kauzou

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas druhého dňa odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave v piatok 20. mája 2022. Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Foto: TASR - Pavol Zachar

Najvyšší súd SR vlani v decembri nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. v prípade, kde sú obvinení z korupcie.

Bratislava 20. mája (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zamietol koncom apríla sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR v súvislosti s jeho ďalšou korupčnou kauzou. NS vlani nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K.

"Ústavnú sťažnosť treba považovať za zjavne neopodstatnenú," píše sa v uznesení Ústavného súdu. Na rozhodnutie poukázal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), podľa ktorého tak ÚS potvrdil, že obžalobu možno vydať aj pred vybavením podaného návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Kováčik žiadal okrem zrušenia uznesenia Najvyššieho súdu aj odškodnenie 50.000 eur.

Koncepcia mimoriadneho opravného prostriedku na základe paragrafu 363 podľa ÚS umožňuje, aby bolo takémuto návrhu nevyhovené. Požiadavka ochrany práv obvinenej osoby tým podľa nálezu neutrpí, pretože sa podaním obžaloby zveruje do právomoci všeobecných súdov konajúcich vo viacerých inštanciách.

Najvyšší súd SR vlani v decembri nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. v prípade, kde sú obvinení z korupcie. Senát vyhovel sťažnosti prokurátora, zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a prikázal mu, aby vo veci konal a rozhodol.

Samosudca ŠTS v Banskej Bystrici predtým odmietol obžalobu pre závažné procesné chyby a vec vrátil prokurátorovi. Obhajca Dušana K. ešte skôr spresnil, že ŠTS obžalobu odmietol okrem iného aj preto, lebo Generálna prokuratúra SR nerozhodla o návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

K podaniu obžaloby skôr, ako sa rozhodlo o návrhu podľa paragrafu 363, prišlo aj v prípade korupčnej kauzy bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. Tento postup ÚŠP označila Generálna prokuratúra za v rozpore s Trestným poriadkom, čo špeciálna prokuratúra odmieta.