Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sudca nezobral do väzby riaditeľa Tiposu Jána B. a šéfa IT Miloša P.

Na snímke obvinený šéf IT odboru Tiposu Miloš P. sedí na (ŠTS) v Banskej Bystrici 29. novembra 2019. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministerstvo financií na základe štvrtkových informácií rozhodlo, že odvolá Jána B. z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, nezobral do väzby dve osoby zadržané v rámci utorkovej (26. 11.) razie v priestoroch spoločnosti Tipos. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Išlo o generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos Jána B. a šéfa IT odboru Miloša P.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a prepustil obe osoby zo zadržania na slobodu, pretože nezistil existenciu dôvodov väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," uviedla Kudjáková.

"Sudca pre prípravné konanie rozhodol o prepustení oboch obvinených zo zadržania, pretože neboli splnené podmienky na väzobné stíhanie, či už Jána B. alebo Miloša P. My ako obhajoba, samozrejme, súhlasíme. Prokurátor si podal sťažnosť a o tejto sťažnosti sa bude rozhodovať na Najvyššom súde budúci týždeň vo štvrtok," uviedol obhajca Martin Krakovský.



Podľa vyjadrenia Krakovského znie absurdne, že obvineným sa kladie za vinu nenahlásenie podozrivých operácií. Na základe operácií malo dochádzať k páchaniu trestnej činnosti. "To sme krásne vyvrátili. Tipos, respektíve obaja klienti iniciovali trestné oznámenia na Národnú finančnú spravodajskú jednotku. Po týchto ich obvineniach vyšetrovateľ rozhodol tak, že ich zamietol. Tipos sa s tým neuspokojil a podal sťažnosť voči tomuto zamietnutiu," objasnil advokát. "Napriek tomu že dozorujúci prokurátor potvrdil zamietnutie, teraz o rok aj pol, dva vyrukoval niekto s niečím a že naši klienti nenahlásili niečo. Aj sudca pre prípravné konanie dospel k tomu, že je to absurdné. Ak sa stalo, že oni dali oznámenie, tak nemožno druhýkrát niekoho stíhať za niečo, čo už sa iniciovalo," povedal obhajca.

Podľa jeho slov je teraz na dozorujúcom prokurátorovi, aby sa vyrovnal s tým, že prečo pred dvoma rokmi, keď dvojica iniciovala vyšetrovanie, sa vyšetrovanie neuskutočnilo.

Ministerstvo financií (MF) SR na základe štvrtkových informácií rozhodlo, že odvolá Jána B. z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru rezortu Alexandra Gogová. "Oficiálne odvolaný bude v najbližších dňoch," komentovala Gogová s tým, že fungovanie spoločnosti pokračuje v normálnom režime, o čom svedčí podľa jej slov aj štvrtkové riadne rokovanie predstavenstva.

Počas akcie v utorok v priestoroch spoločnosti príslušníci NAKA zadržali nielen šéfa Tiposu, ale aj šéfa IT odboru Miloša P. Polícia vo štvrtok na sociálnej sieti informovala, že v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti vyšetrovateľ NAKA obvinil dve osoby z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zároveň polícia potvrdila, že vyšetrovateľ prokurátorovi ÚŠP predložil podnet na ich vzatie do väzby. V uvedenej veci je poškodená spoločnosť Tipos.