Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

VIDEO: Monika J. bude stíhaná na slobode, z väzby ju prepustili

Na archívnej snímke Monika J. Foto: TASR - Ján Krošlák

Monika J. má nosiť monitorovací náramok a byť pod dohľadom úradov.

Pezinok 16. februára (TASR) - Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J. má byť stíhaná na slobode. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhodol o jej prepustení z väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Monika J. má nosiť monitorovací náramok a byť pod dohľadom úradov. Rozhodnutie nie je právoplatné, rozhodovať má Najvyšší súd SR. Prokurátorka Valéria Simonová totiž avizovala sťažnosť voči rozhodnutiu.

"Sudca pre prípravné konanie obvinenú M. J. prepustil z väzby na slobodu a súčasne väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Súd obvinenej uložil povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu, uložil jej povinnosti a obmedzenia a nariadil kontrolu obvinenej technickými prostriedkami - zariadením na určenie polohy," vysvetlila ďalej hovorkyňa.

"Sudca rozhodol tak, že ju (Moniku J., pozn. TASR) prepustil z väzby na slobodu, pričom jej uložil primerané povinnosti a obmedzenia, respektíve nahradil nimi väzbu a zároveň pod dohľadom probačného a mediačného úradníka," potvrdil obhajca Moniky J. Peter Erdős s tým, že si počká na právoplatné rozhodnutie. Na utorkovom výsluchu sa jeho klientka nezúčastnila vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Pripomenul, že Monika J. je vo väzenskej nemocnici.

Pôvodne mala byť Monika J. väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe bola od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike J. po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima. Koncom januára sa pokúsila vo väzení v Banskej bystrici spáchať samovraždu.


Sudca ŠTS v Pezinku rozhodoval o návrhu predĺžiť väzbu Monike J.



Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhodoval o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predĺžiť väzbu bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti SR Monike J. bez jej účasti.

"Moja klientka sa nezúčastní dnešného výsluchu vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Rozhodovanie sa uskutoční v jej neprítomnosti," uviedol obhajca Peter Erdős. Podľa jeho slov nie je v súčasnosti schopná akéhokoľvek výsluchu pred sudcom, ako aj orgánmi činnými v trestnom konaní. Zdôvodňuje to jej zlým psychickým stavom, predovšetkým vzhľadom na jej pokus o samovraždu z konca januára.



Monika J. by mala byť väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe je od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike J. po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

V. Simonová: Voči rozhodnutiu sudcu ŠTS som podala sťažnosť



Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Valéria Simonová podala na Najvyšší súd (NS) SR sťažnosť voči rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Ten v utorok s obmedzeniami prepustil na slobodu bývalú štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR Moniku J. a exsudcovi Richardovi M. predĺžil väzbu o štyri mesiace.

Sťažnosť prokurátorka ÚŠP písomne zdôvodní. "Vec pôjde na Najvyšší súd SR a musíme si počkať na rozhodnutie, ktoré potom musíme rešpektovať. Vyšetrovanie bude prebiehať ďalej. V prípade, ak by sa zistili nejaké ďalšie kolúzne konania, ešte stále je možné navrhnúť väzbu. Aktívne sa ďalej vykonávajú úkony a je náš záujem, aby boli čo najskôr ukončené a aby sa mohli v prípade úspechu podať obžaloby," zdôraznila Simonová v reakcii na rozhodnutie sudcu ŠTS.

Vyšetrovanie v prípade dvojice naďalej pokračuje. "Je náročné na čas, pretože je tam 21 obvinených, 49 skutkov, takže sa vykonávajú priebežne vyšetrovacie úkony. Preto bolo potrebné predĺžiť väzobnú lehotu, lebo u obidvoch existujú kolúzne dôvody väzby aj dôvody preventívnej väzby. Je to môj názor, sudca pre prípravné konanie sa s ním čiastočne stotožnil. Predĺžil lehotu väzby Richarda M., avšak len o štyri mesiace. Ja som žiadala o sedem mesiacov, a Moniku J. prepustil z väzby na slobodu s primeranými obmedzeniami," vysvetlila.