Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Sudca zodpovedný za prepustenie Karola M. príde na rok o 50 % platu

Karol M. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odvolací senát dnes upravil prvostupňové rozhodnutie z novembra minulého roku. Podľa vtedajšieho rozhodnutia mali sudcovi strhávať polovicu platu iba pol roka.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Bratislavský sudca Stanislav Dutko príde na rok o polovicu platu. Dôvodom je jeho pochybenie, pre ktoré sa údajný boss podsvetia Karol M. dostal na slobodu.

Rozhodol o tom dnes odvolací disciplinárny senát. TASR to potvrdili z jeho kancelárie.

Odvolací senát dnes upravil prvostupňové rozhodnutie z novembra minulého roku. Podľa vtedajšieho rozhodnutia mali sudcovi strhávať polovicu platu iba pol roka. Jeden z dvoch bodov návrhu na disciplinárne stíhanie sudcu sa týka prípadu Karola M., druhý iného pochybenia.

Disciplinárny návrh na potrestanie sudcu podala koncom júna 2011 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Navrhovala, aby ho potrestali znížením platu o 70 percent na obdobie jedného roka, eventuálne odvolaním z funkcie sudcu.

Karol M. je obvinený zo zorganizovania dvojnásobnej vraždy. Pred trestným konaním sa skrýval v zahraničí, no nakoniec sa ho podarilo vypátrať v Poľsku a dostať na Slovensko. Pri rozhodovaní o väzbe však rozhodoval nesprávny sudca, a preto ho museli prepustiť zo zadržania. Neskôr ho vypátrali v štáte Belize.