Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Disciplinárny senát NSS: Sudcovi Sobolovskému znížia načas plat

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Disciplinárny senát potvrdil sudcovi ešte v júni aj dočasné pozastavenie výkonu funkcie do právoplatného skončenia disciplinárneho konania.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR uznal sudcu Okresného súdu Bratislava V Michala Sobolovského za vinného z porušenia povinností sudcu. Uložil mu úhrnné disciplinárne opatrenie, a to zníženie funkčného platu o 20 percent na obdobie troch mesiacov. Potrestali ho za to, že načas nevyhotovil viacero rozsudkov aj uznesení. TASR informácie poskytol hovorca NSS SR Michal Hajtol s tým, že rozhodnutie je konečné.

V štyroch prípadoch Sobolovský porušil svoju povinnosť vyhotoviť uznesenie do 30 dní od jeho vyhlásenia. V šiestich zase porušil povinnosť vyhotoviť rozsudok pred jeho vyhlásením a doručiť ho prítomným stranám na pojednávaní, na ktorom bol vyhlásený, a neprítomným stranám ho odoslať najneskôr do troch dní od jeho vyhlásenia. Disciplinárny návrh na sudcu podala predsedníčka Okresného súdu Bratislava V.

Disciplinárny senát potvrdil sudcovi ešte v júni aj dočasné pozastavenie výkonu funkcie do právoplatného skončenia disciplinárneho konania. Dôvodom je, že sa vedie za čin, za ktorý môže byť odvolaný z funkcie sudcu. V prípade ide tiež o prieťahy v konaniach, ktoré sudca odmieta.