Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Sudcovia vyzývajú podozrivých kolegov, aby prerušili výkon funkcií

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pod výzvou je podpísaných 168 sudcov z celého Slovenska.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Sudcovia vyzývajú svojich kolegov, ktorí sú podozriví z prepojenia na mafiánske prostredie, z korupcie a zneužívania funkcie sudcu, aby požiadali o prerušenie výkonu svojich funkcií. TASR o tom informovala jedna zo signatárok vyhlásenia Katarína Javorčíková.

"Považujeme za nevyhnutné, aby až do riadneho vyšetrenia týchto podozrení uvedení sudcovia nevykonávali svoje funkcie, pretože je vážne spochybnená ich morálka, česť a osobná integrita, ktoré sú základnými predpokladmi pre výkon sudcovskej funkcie," uvádza sa vo vyhlásení. Preto apelujú na týchto kolegov, aby v záujme zachovania dôvery a rešpektu v súdnu moc na Slovensku sami požiadali o prerušenie výkonu svojich funkcií.

"V prípade, ak tak bezodkladne neurobia, žiadame orgány sudcovskej samosprávy, a najmä Súdnu radu Slovenskej republiky, aby využili všetky zákonné možnosti na začatie disciplinárnych konaní pre podozrenia z vážnych etických zlyhaní a s tým spojené možnosti požadovať pozastaviť týmto sudcom výkon ich funkcie," píše sa vo vyhlásení.

Zároveň ubezpečili verejnosť, že všetci slušní sudcovia negatívne vnímajú súčasné justičné škandály, ktoré spochybňujú profesionálnu česť a dôveryhodnosť celého sudcovského stavu.

Pod výzvou je podpísaných 168 sudcov z celého Slovenska.

Sudcovská rada Krajského súdu Trenčín odsudzuje korupciu a zneužívanie funkcie sudcu


Sudcovská rada Krajského súdu (KS) v Trenčíne odsudzuje korupciu a zneužívanie funkcie sudcu. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré vo štvrtok rada zverejnila v súvislosti s informáciami o korupcii v justícii.

„Takéto javy považujeme za krajne nežiaduce v ktorejkoľvek spoločenskej sfére. V justícii však o to viac, že práve justícia by mala byť jednou zo základných záruk ich eliminovania. Stotožňujeme sa s vyjadreniami kolegov, že sudca nesmie podliehať vonkajším tlakom, hrozbám, priamym ani nepriamym snahám ovplyvňovať jeho rozhodovanie bez ohľadu na ich zdroj, motívy či príčiny,“ uvádza sa v stanovisku Sudcovskej rady KS Trenčín, ktoré TASR poskytol hovorca KS Trenčín Roman Tarabus.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, sudcovská rada nepovažuje za zlučiteľné s výkonom povolania sudcu presadzovanie vlastných záujmov alebo záujmov iných osôb prostredníctvom zasahovania do nezávislosti a nestrannosti sudcu.

„Sme presvedčení, že väčšina sudcov vykonáva svoju funkciu zodpovedne, v súlade so zákonom a sudcovskou etikou, a že na základe medializovaných informácií nie je možné paušálne negatívne hodnotiť celý sudcovský stav. Veríme, že zverejnené podozrenia budú riadne vyšetrené a v prípade ich preukázania bude dôsledne vyvodená zodpovednosť,“ uvádza sa v stanovisku.

Sudcovia v Žilinskom kraji sú znepokojení súčasnou situáciou v justícii


Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline vyslovila znepokojenie nad medializovanými informáciami, podľa ktorých predstavitelia súdnej moci vykazujú správanie nezlučiteľné nielen so sudcovskou etikou, ale aj so zákonom. Dištancuje sa od akéhokoľvek konania nesúceho znaky korupcie či zasahovania do nestrannosti a nezávislosti súdov. Zlyhania jednotlivých sudcov odsúdili aj okresné súdy (OS) v Ružomberku, Martine a Čadci. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá.

"Vyššie zmienené súdy sa tak pripájajú k vyhláseniam viacerých súdov. Rovnako odsudzujú konanie všetkých jednotlivcov, čo sa spreneverili ideálom, ktoré majú a zároveň musia bez výnimky prezentovať zástupcovia súdnej moci. Poukazujú na to, že ide o podozrenia zo zlyhania jednotlivcov, ktoré nemožno paušalizovať na celý sudcovský stav," zdôraznila hovorkyňa.

Plénum sudcov OS Čadca verí, že všetky podozrenia budú riadne vyšetrené a v prípade preukázania pochybení jednotlivých sudcov bude voči týmto vyvodená disciplinárna, resp. trestnoprávna zodpovednosť. Plénum OS Martin zas v stanovisku uvádza, že nič nemôže ospravedlniť osobné zlyhanie sudcu, a to i v prípade, pokiaľ by bol s ním čo i len spájaný.

"Títo sudcovia musia vyvodiť osobnú zodpovednosť v prvom rade sami, v opačnom prípade musí byť voči ním bezodkladne vyvodená na to príslušnými orgánmi," zdôrazňujú sudcovia. Podľa stanoviska Sudcovskej rady OS Ružomberok však zlyhanie jednotlivcov nemôže viesť k vyhláseniam o kolektívnej vine všetkých sudcov, ktorí vykonávajú svoju funkciu zodpovedne v súlade s princípmi zákonnosti a spravodlivosti.

Koncom augusta polícia zaistila mobilné telefóny viacerým sudcom. Súviselo to s podozreniami zo spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a podplácania.

Sudcovská rada nitriaskeho súdu odsúdila korupčné správanie


Sudcovská rada Krajského súdu v Nitre odsudzuje korupčné správanie sudcov a akékoľvek ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí považuje za absolútne neprijateľný stav, ktorý je v príkrom rozpore s riadnym plnením povinností sudcu, ako i s riadnym fungovaním dôveryhodného súdnictva. Svoj postoj deklaruje v spoločnom vyhlásení, ku ktorému sa pripojilo aj 13 sudcov Krajského súdu v Nitre.

Medializované informácie o zneužívaní sudcovskej funkcie dotknutých sudcov považuje Sudcovská rada Krajského súdu v Nitre za neakceptovateľné. „Vážnym spôsobom spochybňujú dôveru verejnosti v spravodlivý výkon súdnej moci a v právny štát. Vyjadrujeme preto presvedčenie, že v záujme zvyšovania dôvery v justíciu by mali dotknutí sudcovia, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu, či už porušením etického kódexu sudcu alebo konaním v hrubom rozpore so základnými povinnosťami sudcu, vyvodiť voči sebe osobnú zodpovednosť a tak chrániť dobré meno čestných a zodpovedných sudcov,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR poskytla Iveta Benčatová z osobného úradu Krajského súdu v Nitre. Sudcovská rada zároveň apeluje na orgány činné v trestnom konaní, aby v prípade, že dôjde k porušeniu zákona zo strany takýchto sudcov, bezodkladne konali a vyvodili voči nim trestnoprávnu zodpovednosť.

Sudcovská rada Krajského súdu v Nitre sa jednoznačne ohradzuje, aby preukázanie pochybenia alebo korupčného správania jednotlivcov viedlo k vyhláseniam o kolektívnej vine všetkých sudcov. „Tí v drvivej väčšine vykonávajú svoju prácu podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, zodpovedne a rozhodujú nestranne a nezaujato v zmysle Ústavy Slovenskej republiky a zákonov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Koncom augusta polícia zaistila mobilné telefóny viacerým sudcom. Súviselo to s podozreniami zo spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a podplácania.