Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline je správami o rušení súdov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trenčiansky primátor Richard Rybníček povedal, že pozmeňujúci návrh, o ktorom majú hlasovať poslanci Národnej rady SR, počíta so zachovaním troch z ôsmich krajských súdov.

Bratislava 24. marca (TASR) – Sudcovská rada Krajského súdu (KS) v Žiline je znepokojená medializovanými správami o prípadnom zrušení žilinského a trenčianskeho krajského súdu. Vyplýva to zo stanoviska sudcovskej rady, ktoré TASR poskytol zástupca hovorkyne KS v Žiline Jozef Michňa.

"Sudcovská rada KS v Žiline je presvedčená, že zlúčením obvodov KS v Žiline a KS v Trenčíne budú naplnené všetky kritériá a ciele, ktoré si stanovila vláda SR pre činnosť odvolacieho súdu," argumentuje rada. Pripojením týchto obvodov ku KS v Banskej Bystrici by podľa sudcovskej rady prišlo k zásadnému zhoršeniu dostupnosti odvolacieho súdu pre občanov z trenčianskeho a žilinského obvodu.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček v utorok (22. 3.) povedal, že pozmeňujúci návrh, o ktorom majú hlasovať poslanci Národnej rady (NR) SR, počíta so zachovaním troch z ôsmich krajských súdov – v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Z reformného balíka ministerky spravodlivosti Kolíkovej prešiel do druhého čítania len návrh týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Koalícia má ďalej rokovať o kompromisnom pozmeňujúcom návrhu. Podľa programu aktuálnej schôdze NR SR by sa mali poslanci Kolíkovej návrhu venovať v piatok (25. 3.).