Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sudcovská rada Bratislavy I má informácie o zadržaniach len z médií

Na snímke vpravo Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či bratislavská sudkyňa Doláková.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava I disponuje informáciami o zadržaní sudcov len z médií, nesúhlasí však s akýmkoľvek konaním sudcov ohrozujúcim dôveryhodnosť, nezávislosť a nestrannosť súdu. Uvádza sa to v uznesení Sudcovskej rady OS Bratislava I, ktoré rada prijala v stredu elektronickým hlasovaním. TASR ho poskytol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„K medializovaným informáciám týkajúcim sa našich kolegýň uvádzame, že naše vedomosti o ich zadržaní sú v tomto okamihu limitované výlučne informáciami získanými z médií. Opakovane zdôrazňujeme, že nesúhlasíme s akýmkoľvek konaním sudcov ohrozujúcim dôveryhodnosť, nezávislosť a nestrannosť súdu a apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vykonali kroky smerujúce k ochrane týchto základných hodnôt," uvádza sa v uznesení.

Sudcovská rada OS Bratislava I po doplnení ďalších informácií zvolá svoje zasadnutie, kde členovia rady rozhodnú o ďalšom postupe a krokoch.

Podobne aj predseda OS Bratislava I Ján Golian nedisponuje žiadnymi informáciami o zadržaní sudkyne OS Bratislava I Otílie Dolákovej a nemôže voči nej vykonávať zatiaľ žiadne kroky. Na margo zadržania bývalej podpredsedníčky Okresného súdu Bratislava I Kataríny Bartalskej Golian pripomenul, že Bartalskej už bol po jej zadržaní, po marcovej akcii NAKA pod názvom Búrka, pozastavený výkon funkcie sudcu.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA v stredu viaceré osoby. Médiá informujú, že medzi zadržanými sú bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová, sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun či bývalá podpredsedníčka OS Bratislava I Bartalská. Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či spomínaná bratislavská sudkyňa Doláková.