Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Sudkyni Krajského súdu Bratislava A. Haitovej polícia vrátila telefón

Ilustračné foto. Foto: TASR

Haitovú si komisia opätovne predvolala, pretože bola zastupujúcou členkou senátu, ktorý rozhodol o odvolaní v jednej z tzv. zmeniek Mariana K.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Sudkyni Krajského súdu (KS) Bratislava Andrei Haitovej už polícia vrátila telefón, ktorý jej vzala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v auguste tohto roka. Povedala to v pondelok novinárom po tom, ako vypovedala pred osobitnou komisiou Súdnej rady SR.

Haitovú si komisia opätovne predvolala, pretože bola zastupujúcou členkou senátu, ktorý rozhodol o odvolaní v jednej z tzv. zmeniek Mariana K. Okrem Haitovej si komisia predvolala aj sudcu Davida Lindtnera. Ten má vysvetľovať svoju komunikáciu s Marianom K. Lindtner má v súčasnosti prerušený výkon funkcie sudcu a tiež sa vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III.

"Bola som náhradníčka oslovená predsedníčkou senátu podľa rozvrhu práce. Tak, ako sa vždy robí toto zastupovanie. Sme zákonní zástupcovia, bola som v práci, nemala som dovolenku," uviedla Haitová na otázky novinárov, prečo práve ona zastupovala člena senátu.

"Kládli mi otázky len ohľadne zastupovania v senáte, čo sa týka zmeniek Mariana K. Iné zmenky som nerozhodla," dodala sudkyňa.

Haitová tiež novinárom povedala, že je v minimálnom kontakte so svojou sestrou sudkyňou Monikou Jankovskou. "Nie, nepoznám toho človeka," odpovedala na otázku, či komunikovala s Marianom K.

Výsledky zasadnutia komisie by mala prerokovať aj Súdna rada na svojom pondelkovom zasadnutí.

Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou, ktorú opísal Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti.