Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súdna rada nebude voliť členov hodnotiacich komisií,nepozná kandidátov

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Momentálne nie je funkčná ani jedna z dvoch hodnotiacich komisií sudcov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Súdna rada nebude v utorok voliť členov hodnotiacich komisií na hodnotenie sudcov. "Keďže nebol navrhnutý ani jeden kandidát, tento bod programu nemá žiadne opodstatnenie. Nemáme o kom rozhodovať a koho zvoliť," uviedol predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Momentálne nie je funkčná ani jedna z dvoch hodnotiacich komisií sudcov. V praxi to znamená, že nemôžu byť realizované výberové konania sudcov ani ich postup na vyšší súd. Znefunkčnenie komisií je dôsledkom odvolania sudcov z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov prezidentkou SR. Podávať návrhy kandidátov môžu členovia Súdnej rady, ministerka spravodlivosti, stavovská organizácia sudcov, kolégiá predsedov sudcovských rád a sudcovské rady.

V rámci utorkového zasadnutia Súdnej rady, ktoré je opäť realizované formou videokonferencie, majú jej členovia okrem iného rozhodovať o sudcovskej spôsobilosti kandidátov na funkciu sudcu či o návrhoch na preloženie sudcov na vyššie súdy.

Súdna rada mala prerokovať aj návrh reformy súdnej mapy, ktorú v pondelok (23. 11.) predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Aj vzhľadom k tomu, že členovia Súdnej rady majú v stredu (25. 11.) o tejto reforme diskusiu s ministerkou, bod programu predbežne preložili na december.