Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Súdna rada pozastavila funkciu sudkyni D.Cvikovej, Z. Maruniakovej nie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Cviková sa spomína v komunikácii Mariana K. obžalovaného v kauze televíznych zmeniek a v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka cez aplikáciu Threema.

Bratislava 28. januára (TASR) – Súdna rada v utorok pozastavila funkciu sudkyni Denise Cvikovej. Pozastavenie na pol roka je podľa predsedníčky rady Lenky Praženkovej účinné okamžite, čas sa môže predĺžiť na jeden rok. V prípade ďalšej sudkyne Zuzany Maruniakovej návrhu ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) Súdna rada nevyhovela, keďže Maruniaková je na rodičovskej dovolenke.

Cviková sa spomína v komunikácii Mariana K. obžalovaného v kauze televíznych zmeniek a v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka cez aplikáciu Threema. Podľa predsedníčky osobitnej komisie Súdnej rady Eleny Berthotyovej nevysvetlila dostatočne, prečo sa v komunikácii nachádza. Cviková pred komisiou argumentovala, že nemôže zabrániť tomu, čo si o nej píšu tretie osoby. Berthotyová však poukázala na to, že komunikácia zapadala do skutočných udalostí.

Cviková mala podľa komunikácie z Threemy pomáhať sudkyni Maruniakovej pri vypracovaní rozsudku, v ktorej bola Marianovi K. prisúdená zmenka v hodnote osem miliónov eur v spore s TV Markíza. Cviková tvrdí, že pomáhať kolegyniam je bežné, čo Berthotyová dementovala. Cviková komisii nevedela uviesť iný príklad, keď tak mala konať.

V prípade sudkyne Maruniakovej Súdna rada Gálov návrh neschválila. Sudkyňa je na rodičovskej dovolenke a nová legislatíva nespresňuje, čo sa deje s funkciou pri pozastavení v prípade, že ju sudkyňa v súčasnosti nevykonáva.

Gálovmu návrhu bola vyčítaná zo strany viacerých členov Súdnej rady aj nepripravenosť. Člen Pavol Žilinčík označil návrh za "odfláknutý". Narážal tak na fakt, že bol návrh robený na základe článkov a nie trestného spisu. Národná kriminálna agentúra ho ministerstvu neposkytla.

Berthotyová doplnila, že nová legislatíva, ktorá oprávňuje ministra na takýto návrh, môže byť nebezpečná. Varovala predtým, aby sa slovenská justícia nevydala poľskou alebo maďarskou cestou.

"My si myslíme, že je ten inštitút objektívny," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Pripomenula, že v prípade zneužitia ministrom je tú Súdna rada, ktorá napokon rozhoduje.