Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Súdna rada: Okresný súd Bratislava I trpí nedostatkom sudcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Členka Súdnej rady Marcela Kosová je presvedčená, že nestačí naplniť tabuľkové miesta sudcov, potrebné je naplniť aj počty miest hosťujúcich sudcov.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Súdna rada SR odporúča Ministerstvu spravodlivosti (MS) SR personálne posilniť Okresný súd (OS) Bratislava I, zabezpečiť sudcom OS vyššie finančné ohodnotenie a zlepšiť materiálno-technické vybavenie súdu. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu schválila Súdna rada SR.

Podľa Súdnej rady je tiež potrebné vytvoriť motivačné finančné prostredie pre nových záujemcov o sudcovské miesta na OS Bratislava I. Súdna rada sa chce podľa uznesenia stretnúť s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, aby s ňou návrhy na zlepšenie kritickej situácie na OS Bratislava I prebrala a navrhla jej aj zmeny v legislatíve. Súdna rada sa tiež zaviazala, že situáciu na súde bude naďalej sledovať.

Uznesenie bolo reakciou na správu o aktuálnej situácii na OS Bratislava I, ktorú pred Súdnou radou prezentoval podpredseda súdu René Milták. "Súd trpí nedostatkom sudcov, chýba nám ich 15. Teraz čakáme na vymenovanie štyroch kolegov, koncom októbra nám ministerka avizovala ďalších štyroch ľudí," priblížil Milták.

Pripomenul, že OS má vysoký počet vecí na vybavenie. "Obchodný sudca má napríklad v priemere 800 vecí na vybavenie a to má vplyv na vznik súdnych prieťahov," poukázal Milták. Podľa neho je nevyhnutné sudcov motivovať najmä finančne. "OS nemá tiež vlastnú budovu, má dve pracoviská, čo má vplyv na riadenie súdu. Problém je aj zastaraná technika, čo tiež spomaľuje prácu," vymenoval Milták.

Členovia Súdnej rady sa zhodli, že situácia na OS je dlhodobo vážna. "Nie je možné, aby keď nejaký sudca odíde inde, do dôchodku či zomrie, aby sa veci rozdeľovali zostávajúcim sudcom. Je potrebné celú agendu dať jednému novému človeku," mieni predseda Súdnej rady Ján Mazák. Podľa neho je potrebné, aby situáciu riešil štát.

Členka Súdnej rady Marcela Kosová je presvedčená, že nestačí naplniť tabuľkové miesta sudcov, potrebné je naplniť aj počty miest hosťujúcich sudcov. "Ústavný súd SR opakovane upozorňuje, že akútny problém súdnych prieťahov na OS by si vyžadoval osobitnú pozornosť rezortného šéfa," pripomenula Kosová.

Hosťujúci sudcovia nemajú podľa členky Súdnej rady Kataríny Javorčíkovej záujem ísť pôsobiť na OS Bratislava I pre jeho veľkú pracovnú "zavalenosť". "Možno by pomohlo dočasné pridelenie sudcov z iných okresných súdov, takzvaných lietajúcich sudcov, aby iné súdy vypomohli OS," navrhla počas diskusie Javorčíková.

Členovia Súdnej rady sa tiež zhodli na tom, že za situáciu na OS Bratislava I môže nielen súčasná, ale najmä predchádzajúce vlády, ktoré sa problémom nedostatočne zaoberali.