Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Pokračuje vypočutie kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do výberového konania sa mohol prihlásiť sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po obdobie desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov k dňu výberového konania.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Súdna rada SR pokračuje vo verejnom vypočutí kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Doteraz vypočula 15 uchádzačov, do stredy (14. 4.) má vypočuť druhú polovicu. Hlasovanie a vyhlásenie výsledku výberového konania sa má uskutočniť 15. apríla po 15.00 h.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Uchádzači o funkciu sudcu NSS SR boli pozvaní na verejné vypočutie na základe vyžrebovaného poradia. V pondelok budú vypočutí Andrea Erdösová, Zuzana Čížová, Róbert Bardač a Zsolt Suver.

"Úspešným uchádzačom vo verejnom vypočutí je uchádzač, za ktorého hlasovalo najmenej desať členov Súdnej rady a umiestnil sa v poradí uchádzačov najviac do poradového miesta zodpovedajúceho maximálnemu počtu voľných miest," doplnila Súdna rada s tým, že úspešným uchádzačom vo výberovom konaní bude ten, o ktorom prijala stanovisko, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ako aj odbornú pripravenosť na výkon funkcie sudcu NSS SR. Obsadiť je potrebné 29 pozícií sudcov na NSS SR.

Do výberového konania sa mohol prihlásiť sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po obdobie desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov k dňu výberového konania.

V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. "Za odbornú justičnú skúšku sa považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika," spresnila ešte skôr Súdna rada.